Nhm & Shutterstock
Neandertalilainen nainen, Homo sapiens -mies

Ihmiset parittelivat neandertalilaisten kanssa 175 000 vuotta luultua aiemmin

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että ihmiset ja neandertalilaiset parittelivat keskenään. Uusi tutkimus osoitti kuitenkin, että lajit tapasivat ja lisääntyivät jo kauan ennen kuin aiemmin luultiin.

Homo sapiens siirtyi Afrikasta Euraasiaan noin 75 000 vuotta sitten. Siellä ihmiset tapasivat neandertalilaisia, joiden kanssa ne risteytyivät. Tutkijat ovat tästä samaa mieltä.

Mutta koko tarina on monimutkaisempi.

Neandertalilaisilla, joiden kanssa ihmiset parittelivat tuolloin, oli jo DNA:ta toisesta varhaisesta ihmisrodusta eli geneettistä materiaalia paljon aikaisemmasta kohtaamisesta.

Tämän paljasti muun muassa Pennsylvanian yliopiston teettämä tutkimus.

Tutkijat löysivät piiloon jääneen DNA:n, kun kävi ilmi, että Saharan eteläpuoliset afrikkalaiset jakoivat geneettistä materiaalia neandertalilaisten kanssa.

Löytö hämmensi tutkijoita, sillä neandertalilaiset olivat peräisin Euroopasta eivätkä todennäköisesti koskaan asuneet Afrikassa.

Neandertalilaisilla oli ihmisen DNA:ta

Arvoituksen selvittämiseksi tutkijat analysoivat 180 ihmisen DNA:ta tusinasta eri väestöstä Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

He analysoivat myös 120 000 vuotta sitten eläneen neandertalinihmisen DNA:ta – ajalta useita tuhansia vuosia ennen ihmisen ja neandertalilaisen ensimmäistä tunnettua kohtaamista.

Neandertalilaiset, ihmiset, lisääntyminen

Neandertalilaiset ja ihmiset elivät yhdessä tuhansia vuosia ennen kuin neandertalilaiset kuolivat sukupuuttoon noin 40 000 vuotta sitten.

© Werner Ustorf

Tutkimus osoitti, että neandertalilaisella oli geneettistä materiaalia, joka vastasi tutkittujen afrikkalaispopulaatioiden DNA:ta.

Tutkijat päättelivät sitten, että tutkituilta Saharan eteläpuolisilta alueilta peräisin oleva ihmisryhmä muutti Euraasiaan hyvin varhain. Ryhmän on täytynyt olla riittävän kokoinen, että sen jälki näkyy neandertalinistien geeneissä, mutta koska Euroopasta ei ole löydetty niin vanhoja ihmisluurankoja, arkeologit arvioivat ryhmän kuolleen nopeasti sukupuuttoon.

Tutkimuksen mukaan heidän neandertalilaisille välittämiä geenejä löytyy kuitenkin edelleen nykyisistä Saharan eteläpuolisista afrikkalaisista.

"Ryhmä lähti Afrikasta 250 000–270 000 vuotta sitten. He olivat tavallaan serkkuja kaikille nykyään eläville ihmisille, ja he olivat paljon samankaltaisempia kanssamme kuin neandertalilaiset", kertoi yksi tutkimuksen kirjoittajista, Alexander Platt, lehdistötiedotteessa.

Vaeltanut ihmislinja kuoli sukupuuttoon, mutta parittelun ansiosta noin kuusi prosenttia neandertalinihmisen geeneistä oli periytynyt Homo sapienseilta jo, kun ihmiset muuttivat Euraasiaan noin 75 000 vuotta sitten, tutkimuksessa todettiin.