Asiantuntijat ovat pitkään uskoneet, että ensimmäiset Homo sapiens -suvun ihmiset saapuivat Eurooppaan noin 42 000 vuotta sitten.
Nyt uusi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että Homo sapiensit saapuivat Eurooppaan kolmessa aallossa, joista ensimmäinen oli 12 000 vuotta aikaisemmin kuin tähän asti on uskottu.
Ensimmäinen mullistava löytö, joka pakotti tutkijat uudelleenarvioimaan teorioitaan, oli vuonna 2022 Grotte Mandrinin luolasta Ranskan Rhônejoen laaksosta löydetty pieni ihmisen hammas.
Hammas osoittautui tutkimuksissa noin 54 000 vuotta vanhaksi. Luolasta löydettiin myös nuolen- ja keihäänkärkiä, joiden tutkijat uskovat olevan peräisin samalta ajalta.

Grotte Mandrinista löydettyjä työstettyjä kiviä. Mittakaavana yhden sentin kolikko.
Tutkimus viittaa kolmeen muuttoaaltoon
Löytöjä tutkinut arkeologi Ludovic Slimak Toulousen yliopistosta kirjoittaa uudessa tutkimuksessa, että muuttoliike Afrikasta Eurooppaan on todennäköisesti tapahtunut kolmessa aallossa 54 000, 45 000 ja 42 000 vuotta sitten.
Slimakin tutkimusryhmä vertasi Grotte Mandrinista löydettyjä kivityökaluja muun muassa Lähi-idästä aiemmin löydettyihin työkaluihin ja osoitti, että ne ovat eri alkuperää.
Tutkijat totesivat, että vaikka ensimmäiset ihmiset todennäköisesti tulivatkin Eurooppaan Lähi-idästä, kuten tähänkin asti on uskottu, kolmen eri muuttoaallon ihmiset edustivat eri kulttuureja.
Lontoon luonnonhistoriallisen museon paleoantropologi Chris Stringer pitää Slimakin teoriaa ”kunnianhimoisena ja provosoivana” ja toteaa:
"Todisteet siitä, että Eurooppaan on kohdistunut useita Homo sapiens -muuttoja, ovat lisääntyneet.”