AOP/Getty Images & Polfoto/Corbis

Epäkristillinen tapaus: Espanjalaiset teloittivat homoseksuaaleja intiaaneja

Miesten välinen seksi oli Amerikassa monin paikoin hyväksyttyä espanjalaisten tullessa – ja katoliset valloittajat katsoivat sen antavan heille moraalisen syyn julmuuteen. Kerromme yhdestä siirtomaahistorian synkimmistä luvuista.

Vasco Núñez de Balboa oli järkyttynyt. Espanjalaiset konkistadorit olivat nähneet kaikenlaista retkillään Uudessa maailmassa, mutta eivät sentään koskaan mitään niin luonnotonta kuin kuninkaan hovissa Panamassa.

Kuninkaan veli ”temmelsi hoidettujen ja naisellisesti laittautuneiden” miesten kanssa ja antautui synneistä suurimpaan ja tuomittavimpaan, sodomiaan, ja miehet makasivat keskenään vailla minkäänlaista häpeää.

Jumalaapelkäävänä miehenä Balboa ei voinut vain katsoa sivusta syntistä toimintaa, vaan hän määräsi miehensä vangitsemaan syylliset.

Koska rikkomus oli niin vakava, Balboa päätyi antamaan alkuasukasmiehet metsästyskoirilleen raadeltaviksi, kertoi historioitsija Pietro Martire d’Anghiera (1457–1526), joka oli todistamassa intiaanien teloitusta vuonna 1516.

Konkistadori Vasco Núñez de Balboa syötti koirilleen miesten välistä seksiä harjoittaneita intiaaneja.

© AOP/Getty Images & Polfoto/Corbis

Cortés yritti valistaa Moctezumaa

Balboa ja d’Anghiera sekä monet muut espanjalaiset järkyttyivät syvästi alkuasukkaiden sallivasta suhtautumisesta miesten väliseen seksiin, jota eurooppalaiset kutsuivat sodomiaksi.

Kun ensimmäiset espanjalaiset tulivat 1500-luvun alussa Amerikkaan, he kohtasivat paljon intiaanikansoja, jotka historioitsija Pedro Cieza de Leónin (1520–54) mukaan eivät pelkästään sietäneet sodomiaa vaan jopa pitivät sitä ylpeydenaiheenaan.

Asteekkikuningas Moctezuma ihmetteli espanjalaisten suhtautumista homoseksiin.

© Bridgeman

”Olemme nähneet ja kuulleet, että he kaikki ovat sodomiitteja ja harjoittavat tuota vastenmielistä syntiä”, kirjoitti konkistadori Hernán Cortés vuonna 1522 Espanjan kuninkaalle Kaarle I:lle, joka oli lähettänyt Cortésin Meksikoon etsimään kultaa.

Cortés varoitti usein intiaaneja sodomian epäkristillisyydestä, ja tavatessaan asteekkikuningas Moctezuman hän valitti homoseksuaalisuuden yleisyydestä asteekkien keskuudessa, mikä hämmästytti Moctezumaa.

Seremoniallista seksiä

Homoseksuaalisuutta käsitteleviä intiaanien kirjallisia lähteitä ei ole löydetty, mutta arkeologit ovat löytäneet Perusta runsaasti saviastioita ja -hahmoja, jotka kuvaavat miehiä harjoittamassa keskenään anaali- ja oraaliseksiä.

Asiantun­tijoiden mukaan kuvaukset todistavat, että miesten välinen seksi oli sosiaalisesti hyväksyttävää useiden intiaanikansojen keskuudessa.

Suurin osa historioitsijoiden käytettävissä olevasta aineistosta on peräisin eurooppalaisilta vahvasti uskonnollisilta konkistadoreilta ja lähetyssaarnaajilta.

Näiden aineistojen perusteella miesten välinen seksi oli juurtunut monien alkuasukkaiden kulttuuriin ja nivoutui heidän uskonkäsityksiinsä.

Esimerkiksi asteekit uskoivat, että Xochipili-jumala suojeli homoseksuaaleja, ja joissain intiaaniheimoissa oli erityisiä falloskultteja, joissa harjoitettiin rituaalista miesten välistä seksiä.

Konkistadori Bernal Díaz del Castillo kertoi, että Meksikossa papeilla ei ollut vaimoja vaan ”he harjoittivat perverssiä sodomiaa”.

Perun rannikolla eläneiden heimojen keskuudessa temppeleissä asui miespuolisia prostituoituja, koska ”paholainen oli saanut vakuutettua heidät siitä, että heidän jumalansa suosi sellaisia ihmisiä”, kuten espanjalainen sotilas Garcilaso de la Vega kirjoitti 1500- ja 1600-lukujen taitteessa.

Toisaalla poikia lahjoitettiin temppeleihin, joissa heidät kasvatettiin kuin tytöt ja heidän tuli harjoittaa seremo­niallista seksiä pappien ja päälliköiden kanssa erityisissä juhlatilaisuuksissa.

Etelä-Amerikan pohjoisrannikon heimojen keskuudessa miesten välinen seksi oli niin olennainen osa yhteiskuntaa, että joidenkin nuorukaisten piti olla heimon johtajan käytettävissä seksuaalisesti aina kun vain tämä sitä halusi.

”Tämä inhottava ja luonnonvastainen synti on monin paikoin hyvin yleistä intiaanien keskuudessa; intiaanipääl­liköt pitävät jopa aivan julkisesti luonaan nuoria miehiä, joita he käyttävät tähän tuomittavaan syntiin”, kirjoitti historioit­sija Gonzalo Fernández de Oviedo vuonna 1526 ja lisäsi, että nämä nuorukaiset eivät saaneet koulutusta aseiden käytössä, vaan heidät puettiin ja ehostettiin koreasti.

Naapurikansoissa miesten välinen seksi ei ollut tavatonta.

© Scanpix/AKG

Inkat olivat homovastaisia

Lähetyssaarnaajien mukaan homoseksuaalisuus oli erityisen yleistä mayojen keskuudessa, ja he kertoivat erityisistä taloista, joissa nuoret miehet asuivat yhdessä ja ”joissa kävivät kaikki, jotka kaipasivat sodomiittista yhdyntää”.

Dominikaanimunkki Bartolome de las Casasin (1484–1566) mukaan mayavanhemmat järjestivät sukukypsille pojilleen nuorukaisia, joiden kanssa nämä saattoivat huvitella ennen naimaikää.

Sodomia oikeutti riiston

Espanjalaiset pitivät miesten välistä seksiä todisteena alkukantaisten intiaanien moraalisesta heikkoudesta, ja se vahvisti heidän uskoaan siihen, että he olivat Amerikassa Jumalan asialla pelastamassa intiaanien sieluja.

Alentuva suhtautuminen intiaaneihin johti 1500-luvulla siihen, että jokaista ”sodomiasta” edes epäiltyä alkuasukasta rangaistiin ankarasti. Espanjalaisen inkvisition tehtävä oli huolehtia uskon puhtaudesta koko suuressa imperiumissa, ja Meksikon ensimmäinen piispa Juan de Zumárraga kirjoitti:

”Homoseksuaalisuus oli kiistatta inkvisition kaikkein suurin huoli.”

Taistelua sodomiaa vastaan johtivat yleensä paikalliset tuomioistuimet, jotka ryhtyivät pienimmästäkin vihjeestä hetkeäkään epäröimättä laajamittaisiin puhdistuksiin.

Espanjalaiset rankaisivat ja teloittivat kaikkialla hallitsemillaan alueilla alkuasukkaita pelkästään homoseksuaalisuusepäilyjen perusteella.

Espanjalaisten lähteiden mukaan Uudessa maailmassa toimivat tuomarit tarttuivat toimeen perusteellisesti ja esimerkiksi Perussa he ”polttivat suuren määrän näitä perverssejä ja paholaismaisia intiaaneja”.

Myös Meksikossa homoseksistä ruoskittiin julkisesti ja poltettiin elävältä: ”15 miestä tuotiin hovin kuninkaallisesta vankilasta. 14 kuoli roviolla, ja viimeinen, koska hän oli vasta poikanen, sai 200 ruoskaniskua ja hänet myytiin muurarille kuudeksi vuodeksi. Kaikki tuomitut olivat harjoittaneet sodomian syntiä toistensa kanssa vuosien ajan.”

1600-luvulla vainot alkoivat hiipua. Silloin espanjalaiset olivat pakottaneet alkuasukkaat orjuuteen ja tuhonneet julmasti lähes kaikki temppelit, paikalliset kulttuurit ja perinteet ja pakkokäännyttäneet alkuasukkaat katolilaisuuteen.