Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Egyptiläinen muumio löi tutkijat ällikällä

Vanhan valtakunnan aikaisen aatelismiehen tutkimuksissa ilmeni, että egyptiläiset balsamoivat vainajia edistyneillä tekniikoilla jo 4 000 vuotta sitten.

Egyptistä löytyy tämän tästä muumioita, joten aatelisen Khuwyn löytymistä vuonna 2019 ei pidetty erityisen poikkeuksellisena. Sittemmin hyvin balsamoitu egyptiläinen on kuitenkin tuottanut yllätyksiä.

Yksi niistä on balsamointi: Uuden tutkimuksen mukaan Khuwy laskettiin haudan lepoon ja niin sanotun vanhan valtakunnan aikana runsaat 4 000 vuotta sitten.

Muinaisten egyptiläisten käyttämät edistyneet balsamointimenetelmät ovatkin siten tutkijoiden mukaan tuhatkunta vuotta vanhempia kuin on uskottu.

Khuwyn muumio analysoitiin tarkasti kameroiden kuvatessa.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Vauraan vainajan muumioinnissa käytettiin muun muassa pihkaa ruumiin mätänemisen ehkäisemiseksi. Sitten ruumis käärittiin kudottuun kankaaseen.

Ennen kuin Khuwyn ruumis haudattiin Saqqaraan nykyisen Kairon lähellä, se balsamoitiin ensiluokkaisilla materiaaleilla, jotka yleensä yhdistetään 1000-luvun eaa. Egyptiin.

Tulevassa dokumenttisarjassa National Geographic seuraa Khuwyn haudan kaivauksia. Haudan seinän koristeluissa on kuvattu muun muassa teurastusta.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Uutta vanhasta valtakunnasta

Kairon Amerikkalaisen yliopiston egyptologian osaston johtaja Salima Ikram on innoissaan havainnosta.

”Tämä mullistaa täysin käsityksemme muumioinnin kehityksestä. Jos tämä muumio on todella vanha valtakunnan ajalta, kaikki kirjat muumioinnista ja vanhasta valtakunnasta on kirjoitettava uudelleen”, hän väittää.

”Käytetyt materiaalit, niiden alkuperä ja niihin liittyvät kauppareitit muuttavat perustavasti meidän ymmärrystämme Egyptin vanhasta valtakunnasta”, Ikram toteaa.