Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Vauvatatuoinnit olivat suosittuja Egyptissä

Lantiotatuoinnit ovat luultua vanhempi ilmiö. Muinaisessa Egyptissä lantiotatuoinneilla oli aivan erityinen merkitys.

Arkeologit ovat löytäneet Etelä-Egyptistä Kuninkaiden laaksosta todisteita ennen tuntemattomasta tavasta faraoiden ajalta: lantion alueen tatuoinneista.

Löydöt tehtiin Deir el-Medinassa, jossa faraoiden hautoja louhineet työläiset aikoinaan asuivat perheineen.

Yhdysvaltalaiset arkeologit löysivät kuuden naisen ruumiit, joiden ihossa oli säilynyt jälkiä noin 3 500 vuotta sitten tehdyistä tatuoinneista.

”Todisteita muinaisista tatuoinneista löydetään hyvin harvoin, sillä ihon pitää olla hyvin säilynyt”, selittää bioarkeologi Anne Austin Missourin yliopistosta.

Austin päättelee raportissaan, että muinaiset lantiotatuoinnit liittyvät egyptiläiseen Bes-jumalaan, joka suojeli naista ja vauvaa synnyttämisen yhteydessä.

Tutkijat tekivät löydettyjen lantiotatuointien kappaleiden perusteella oman ehdotuksensa siitä, miltä tatuointi näytti.

© Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Etsintä ei ole helppoa

Muinaisegyptiläisten miesten tatuoinneista ei ole löydetty esimerkkejä, ja tutkijat uskoivat vuosikymmeniä, että vain prostituoidut ottivat tatuointeja. Uudet löydöt viittaavat kuitenkin siihen, että myös papittaret koristelivat kehoaan – ja ehkä myös egyptiläisäidit.

”Vauvatatuointien” etsintä jatkuu, mutta työ vaatii myös rutkasti onnea:

”Koska emme koskaan avaa muumioiden kääreitä, ainoa mahdollisuutemme löytää tatuointeja on ruumiilla, joiden ihon on paljastunut haudan ryöstön yhteydessä”, Austin selittää.