Uutta tietoa muumiosta – Gebeleinin mies virtuaaliruumiinavauksessa

Nykyaikainen kuvantamistekniikka antaa uutta tietoa muinaisen muumion vammoista ja paljastaa tämän kuolleen murhan uhrina 5 500 vuotta sitten.

Niin sanotun Gebeleinin miehen muumio kaivettiin esiin hiekasta Niilin rannalta vuonna 1896.

Gebeleinin mies tutkittiin British Museumssa

British Museumin kuuluisimpiin l­ukeutuvan muumion, niin sanotun Gebe­lein­in miehen, uudet tutkimukset osoittavat, että vainaja oli kuollessaan 18–21-vuotias ja että hän kuoli hartiaan osuneeseen veitsen tai keihään pistoon.

"Muinaisten vainajien tutkimukset paljastavat aniharvoin heidän kuolinsyynsä, mutta Gebeleinin miehen hartiassa oleva haava sekä vammat lapaluussa ja kylkiluussa viittaavat hänen kuolleen ­yhden ainoan pistohaavan seurauksena", kertoo museon fyysisen antropologian osaston johtaja Daniel Antoine.

Muumio kävi tietokonetomografiassa

Tutkijat loivat digikuvien ja tietokone­tomografian avulla muumiosta kolmiulot­tei­sen mallin, jonka avulla he pystyivät tutkimaan muumiota pintaa syvemmältä kajoamatta itse muumioon.

Tutkijoiden mukaan lapaluuhun osunut isku oli niin voimakas, että se mursi uhrin ­kylki­luun ja puhkaisi tämän vasemman keuhkon. Muumion käsissä ei ole merkkejä puolustautumisen yhteydessä tulleista haavoista, mistä tutkijat ovat päätelleet, että ­murhaaja toden­näköisesti yllätti ­uhrinsa takaa päin eikä tämä siis ­kuollut ­taistelussa.

Muumio pintaa syvemmältä

Pistohaava ihossa Virtuaalinen 3D-malli paljasti vasemmasta hartiasta ennen havaitsemattoman pistohaavan.

Ihon alla Isku oli niin voimakas, että se mursi uhrin kylkiluun ja puhkaisi tämän keuhkon.