Uusi tutkimus: Egyptin kuningas oli ehkä maailman ensimmäinen jätti

Muinaiselle egyptiläiskuninkaalle Sanakhtille ilmeisesti kuuluneissa kallossa ja luissa on tuoreen tutkimuksen mukaan merkkejä gigantismista.

Kallo on todennäköisesti egyptiläisen kuningas Sanakhtin.

© Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland

Tutkijat ovat todennäköisesti löytäneet varhaisimman gigantismi- eli jättikasvutapauksen, eikä kyseessä ole ihan tavallinen tallaaja.

Vuonna 1901 löytyneen suurikokoisen luurangon uskotaan kuuluneen kuningas Sanakhtille, joka hallitsi Egyptiä kolmannen dynastian aikaan noin 4 700 vuotta sitten.

Uudessa tutkimuksessa mahdollisesti kuninkaalliselle kallolle ja luille tehtiin geenianalyysi.

Tutkimukseen osallistuneen sveitsiläisen egyptologin Michael Habichtin mukaan luurangon pitkissä luissa on merkkejä ”voimakkaasta kasvusta”, joka on ”selvä gigantismin merkki”.

Liikakasvu johtuu aivolisäkkeen kasvaimesta

Gigantismi johtuu yleensä siitä, että keho tuottaa liikaa kasvuhormonia.

Sen syy taas on monesti aivolisäkkeen kasvaimessa. Aivolisäke on herneen kokoinen rauhanen, joka sijaitsee lähellä aivorunkoa ja tuottaa muun muassa kasvuhormonia eli GH:ta.

Jätti oli 30 senttiä keskimääräistä pidempi

Egyptiläinen luuranko, joka löytyi haudasta läheltä Beit Khallafin kaupunkia, on lähes kaksi metriä pitkän miehen.

Niinpä kyseessä on ollut varsinainen jättiläinen, sillä hän on ollut melkein 30 senttiä tuon ajan miehen keskipituutta pidempi.

Aiemmat egyptiläisten muumioiden tutkimukset ovat osoittaneet, että Sanakhtin aikana miesten keskipituus oli noin 170 senttiä.