Levottomuudet kasvoivat
Egyptiläisten elämä riippui Niilin vuosittaisesta pinnannoususta, joten heille oli tärkeää, että monsuunisateet saivat Niilin tulvimaan säännöllisesti.
Uuden tutkimuksen mukaan maailmassa tapahtui jopa kolme suurta tulivuorenpurkausta kymmenessä vuodessa aikana, ennen kuin Egypti joutui osaksi Rooman valtakuntaa.
”Kun egyptiläiset tajusivat, että Niilissä ei ole riittävästi vettä, kansa joutui kauhun valtaan, sillä se pelkäsi kuolevansa nälkään. Tämä pelko sai mitä todennäköisimmin jo itävät levottomuudet kasvamaan”, sanoo Joseph Manning, Yalen yliopiston historioitsija ja yksi tutkimuksen tekijöistä.
Yhteys vedenpinnan ja kapinoinnin välillä
Tutkijat selvittivät Grönlannissa ja Antarktiksella otetuista jääkairausnäytteistä suurten tulivuorenpurkausten ajankohtia ja vertasivat tuloksia papyrusten kuvauksiin ajoista, jolloin Niili ei tulvinut kunnolla.
Sitten he selvittivät Niiin vedenkorkeuden vaihteluja niin sanotun nilometrin (Niilin vedenkorkeutta mitannut laite) rekisteröidyistä mittaustuloksista vuosina 622–1902 ja listasivat samalla aikavälillä tapahtuneet tulivuorenpurkaukset.
Tutkimus osoitti selvän yhteyden tulivuorenpurkausten ja Niilin tulvimattomuuden välillä – ja vanhojen papyrusten mukaan kahdeksan kymmenestä suuresta kapinasta Egyptissä tapahtui kahden vuoden sisällä tulivuorenpurkauksesta.