Uusi tekniikka paljastaa lapsimuumion salat

Tutkijat tekivät tietokonekerros- ja 3D-kuvausta yhdistämällä täydellisen digitaalisen kopion 2 000 vuotta vanhasta lapsimuumiosta.

© Volume Graphics/Artec 3D/the Rosicrucian Egyptian Museum

Hänen kuoltuaan hänen sisäelimensä poistettiin ja hänen ruumiinsa käärittiin pellavaan korvarenkaiden, amuletin ja roomalaisen kaulaketjun kanssa.

Nimellä Sherit (”pikkuinen”) tunnettu egyptiläinen lapsimuumio haudattiin jo 2 000 vuotta sitten, mutta nyt on mahdollista tutustua hänen maallisiin jäännöksiinsä yksityiskohtaisesti.

Muumio kiinnosti tutkijoita

Sherit-muumio tuotiin Rosicrucianin egyptiläiseen museoon San Josehen Yhdysvaltoihin vuonna 1930, ja sille tehtiin ensimmäinen tietokonekerroskuvaus vuonna 2005.

Kuvauksessa paljastui, että tyttö oli 4,5–6-vuotias ja kuollut todennäköisesti punatautiin tai aivokalvontulehdukseen. Museon hallinnollisen johtajan Julie Scottin mukaan tutkijat halusivat kuitenkin tietää vielä enemmän.

”Halusimme löytää tavan saada enemmän tietoa muumiosta rikkomatta kääröä”, hän kertoo.

Täydellinen digitaalinen kopio

Ratkaisu oli yhdistää tietokonekerroskuvaus ja 3D-kuvaus. Tuloksena oli täydellinen digitaalinen ja värillinen kolmiulotteinen kuva, josta näkee, miltä muumio näyttää sekä ulko- että sisäpuolelta. Kuvantaminen tehtiin muumiota vahingoittamatta.

Sherit on yksi ensimmäisistä, joita on kuvannettu uudella tekniikalla, mutta tutkijat toivovat, että tulevaisuudessa menetelmää voidaan käyttää muissakin yhteyksissä ja muilla tutkimusaloilla.