Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University
Ptahshepseksen hauta, Egyptin vanha valtakunta

Uudelleen löydetty egyptiläinen hauta sisälsi 4 400 vuotta vanhan muumion

160 vuodeksi unohtunut valtava maanalainen hauta muinaiselta ajalta on löydetty uudelleen. Kaikki viittaa siihen, että sen omistaja Ptahshepses oli yksi muinaisen Egyptin vaikutusvaltaisimmista virkamiehistä.

Ranskalainen arkeologi Auguste Mariette löysi 160 vuotta sitten merkittävän hautapaikan Sakkaran läheltä Egyptistä.

[Sfinksin] temppelin (https://historianet.fi/sivilisaatiot/egyptilaeiset/sfinksi-egyptin-hiekkainen-arvoitus {"target":"_blank"}), löytänyt kuuluisa arkeologi aloitti kaivaukset muttei saanut niitä ikinä valmiiksi.

Pian hiekka peitti haudan, ja se jäi piiloon ja unohdettiin – tähän asti.

Tšekkiläinen arkeologiryhmä löysi ja paljasti haudan uudelleen, ja lisäksi ryhmä selvitti myös sen tärkeän omistajan.

Tšekin egyptologian instituutin arkeologit löysivät paikan vuonna 2022 vertaamalla yksityiskohtaisia satelliittikuvia vanhoihin karttoihin.

He avasivat äskettäin hautakammion, jonka sisäänkäynti oli tukittu suurella kalkkikivellä.

Kammio ryöstettiin muinoin, mutta se sisälsi yhä osan alkuperäisistä hautaesineistä: muun muassa keramiikkaa ja muumioituneen kalan.

Suuri kivisarkofagi oli osittain auki, ja sen sisällä makasi haudan omistajan, vanhan valtakunnan aikana 4 400 vuotta sitten eläneen virkamies Ptahshepsesin muumioitunut ruumis.

Nai kuninkaan tyttären ja esitteli kuolleiden maailman hallitsijan

Ptahshepses ei ollut mikä tahansa virkamies, ja se käy ilmi haudan rituaaliovessa olevasta kirjoituksesta. Kaiverruksessa todetaan muun muassa, että Ptahshepses meni naimisiin viidennen dynastian perustajan farao Userkafin tyttären kanssa.

Tutkijoiden mukaan hän on ensimmäinen tunnettu muun kuin kuninkaallisen perheen virkamies, joka nai kuninkaan tyttären.

Ptahshepsesin hauta, Egyptin vanha valtakunta

Haudan suorakulmainen maanpäällinen rakenne on 42 metriä pitkä ja 22 metriä leveä.

© Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University

Oven yläpuolella olevassa kaiverruksessa mainitaan myös jumala Osiris, manalan hallitsija. Tämä on yksi varhaisimmista esimerkeistä, joissa mahtava jumala mainitaan.

Arkeologien mukaan viittaus Osirikseen, joka on yksi [egyptiläisten jumalien] (https://historianet.fi/sivilisaatiot/egyptilaeiset/tarkeimmat-egyptilaiset-jumalat {"target":"_blank"}) tärkeimmistä hahmoista, tekee haudasta entistäkin merkittävämmän.

Löytö on "yksi viime vuosien suurimmista egyptologisista löydöistä", totesi kaivausten johtaja Miroslav Barta Tšekin egyptologian instituutin lehdistötiedotteessa.