Shutterstock, John Wiley & Sons

Tutkijat: Tutankhamenin tikari ei ole Egyptistä

Lapsifaraon tikari on tehty meteoriittiraudasta. Asiantuntijoiden mukaan kahvan kalkki paljastaa, mistä ase on peräisin.

Tutankhamenin aarteista harva on herättänyt niin suurta mielenkiintoa kuin rautatikari. Tämä johtuu siitä, että rautamalmia ei osattu hyödyntää vielä silloin, kun farao hallitsi Egyptiä 1333–1323 eaa. Rautaesineet olivat äärimmäisen harvinaisia, koska niitä voitiin valmistaa vain avaruudesta tulleesta meteoriittiraudasta.

Reilut 3 300 vuotta sitten vain harva seppä osasi työstää rautaa, ja historioitsijat ovatkin pitkään pohtineet, missä Tutankhamenin tikari oli tehty. Nyt japanilaiset asiantuntijat väittävät, että seppä ei ollut egyptiläinen.

Tutkijat keskittyivät tikarin kahvaan ja runsaasti koristeltuun tuppeen.

© University of Pisa

Isoisän veitsi hautalahjaksi

Ryhmä Tokion yliopiston tähtitieteilijöitä tutki aseen löytääkseen vihjeitä sen alkuperästä. He havaitsivat, että tikarin kahvan jalokivien ja kullan kiinnityksestä löytyi kalkkia mutta ei rikkiä, mikä viittaa kalkkilaastin käyttöön. Kalkkilaasti yleistyi Egyptissä vasta muutama sata vuotta myöhemmin, mutta se oli sen sijaan tuolloin suosittua Anatoliassa.

Tutankhamenin tikari on esillä Kairoon rakennetussa uudessa Suuressa egyptiläisessä museossa.

© Shutterstock, John Wiley & Sons

Egyptistä löydetyistä lähteistä tiedetään lisäksi, että Etelä-Turkissa ja Pohjois-Syyriassa sijainneen Mitannin kuningas lahjoitti ainakin yhden rautatikarin Tutankhamenin isoisälle Amenhotep III:lle. Japanilaisen tutkijaryhmän mukaan kyse on luultavasti samasta tikarista, joka löytyi Tutankhamenin haudasta.