Christian Courbet & Sahar Saleem

Tutkija: Tältä Tutankhamen näytti kultanaamion alla

Professorin mielestä aiemmat kuvaukset Egyptin kuuluisasta faraosta ovat menneet metsään ja hänen luomansa versio lapsikuninkaasta on totuudenmukaisin.

Tutankhamen ei ollut piirteiltään eurooppalaisen näköinen, uskoo Kairon yliopiston radiologian professori tohtori Sahar Saleem. Hän ryhtyi siksi itse yritykseen luoda Tutankhamenin kultanaamion alle kätkeytyneet todelliset kasvot.

Lapsikuninkaan kasvoista on aiemminkin yritetty tehdä mallinnoksia. Tutankhamenin muumiolle tehtiin CT-kuvauksia vuosina 2005 ja 2009, mutta Saleemin mukaan niiden perusteella tehdyt mallit eivät vastaa totuutta.

Kun kasvoja luodaan kallon perusteella, niihin lisätään lihaksistoa ja rasvaa. Sekä 2005 että 2009 tutkijoiden lähtökohta olivat eurooppalaiset ja amerikkalaiset mittasuhteet, mitä Saleem pitää virheenä. Hän tutki sen sijaan nykyegyptiläisten kasvoja.

VIDEO: TÄLTÄ TUTANKHAMEN NÄYTTI VUONNA 2005

Video

Täyteaineet olivat ongelma

Saleem ryhtyi mallintamaan Egyptiä vuosina 1332–1323 eaa. hallinneen Tutankhamenin kasvoja kanadalaisten kollegojen kanssa.

”Ongelmallista oli se, että palsamoijat olivat lisänneet ihon alle täyteaineita”, Saleem selittää.

Täyte vääristi kasvojen muotoa, mutta Saleem pystyi CT-kuvien perusteella luomaan kallosta 3d-malleja, joihin lisättiin sitten lihaksia, ihoa ja korvat.

Lopuksi tutkijat tekivät kasvoihin pieniä korjauksia faraon sarkofagista löydettyjen kuvausten perusteella ja loivat sitten tähän asti totuudenmukaisimman version Tutankhamenin kasvoista.