Shutterstock, Neues Museum Berlin/Philip Pikart

Tutkija: Nefertiti on Tutankhamenin haudassa

Maineikas tutkija kertoo löytäneensä uusia todisteita siitä, että Tutankhamenin haudassa on salakammio – ja tämän äitipuolen ja edeltäjän hauta.

Seitsemän vuotta sitten yksi maailman kuuluisimmista arkeologeista, Nicholas Reeves, esitti kohua herättäneen teorian: hän väitti, että kuuluisan kuningatar Nefertitin muumio oli tämän poikapuolen, kuningas Tutankhamenin haudassa salakammiossa.

Teoria hylättiin, kun haudassa tehtiin tietokonekuvauksia vuonna 2018, mutta Reeves kertoo nyt löytäneensä teorialleen uusia vakuuttavia todisteita.

Hän on tutkinut Tutankhamenin haudan seinämaalauksia, etenkin faraon seuraajan Ayn kartussia, jossa tämä avaa poikafaraon suuta. Suun avaamisseremonian suoritti aina faraon seuraaja. Reeves on tullut mielenkiintoiseen tulokseen:

”Näyttää siltä, että Ayn kartussin alla on Tutankhamenin kartussi, joka on maalattu piiloon. Se todistaa, että kammiossa ollut alkuperäinen kartussi kuvaa Tutankhamenia hautaamassa edeltäjäänsä Nefertitiä.

Reeves kertoo olevansa varma siitä, että Tutankhamen haudattiin kiireesti Nefertitin hautakammioon ja että kuningattaren ruumis on myös haudassa piilossa jonkin seinän takana.

Reeves väittää löytäneensä todisteita siitä, että Ayn kartussi (oikealla) on maalattu Tutankhamenin kartussin päälle. Soikion sisällä on faraon nimi.

© Shutterstock

Skannaukset antoivat toivoa

Reeves on kehottanut myös muita tutkijoita tutustumaan Tutankhamenin haudassa tehtyihin tietokonekuvauksiin uusin silmin. Kuvantamistekniikoiden asiantuntija, George Ballard, on samoilla linjoilla:

”Näyttää siltä, että haudan pohjoinen ja itäinen seinä ovat itse ihmisten tekemiä väliseiniä.”

Reeves uskoo, että Nefertitin muumio on toisen seinän takana ja että Tutankhamenin hautakammio on vain pieni osa alkuperäisestä Nefertitin hautakammiosta. Noin vuonna 1330 eaa. kuollut Nefertiti nousi faraoksi miehensä kuoleman jälkeen.