The Trustees of the British Museum, Shutterstock

Tutkija: Egyptiläiset polttomerkitsivät orjiaan

Muinaisten egyptiläisten polttorautojen tutkimus kertoo orjien julmasta kohtelusta. Tutkija uskoo, että raudoilla ei ole merkitty karjaa vaan ihmisiä.

Egyptologi Ella Karev Chicagon yliopistosta tutki egyptiläisiä polttorautoja ajalta 1292–656 eaa., ja hän tuli tutkimuksissaan yllättävään tulokseen.

Arkeologit ovat vuosikausia uskoneet, että kyseisillä polttoraudoilla polttomerkittiin karjaa, mutta Karevin tutkimat raudat ovat hänen mukaansa niin pienikokoisia, että niitä ei ole ilmeisesti käytetty karjan tai hevosten merkitsemiseen.

Polttoraudat ovat Karevin mukaan kooltaan vain kolmanneksen siitä, mitä karjan polttoraudat yleensä. Nuoriin eläimiin pienellä polttoraudalla tehty merkki olisi muuttunut epäselväksi eläinten kasvaessa.

Karev huomauttaa, että polttoraudat ovat toisaalta suunnilleen saman kokoisia kuin ne, joita eurooppalaiset orjanomistajat käyttivät satoja vuosia myöhemmin. Hänen mukaansa on siten todennäköistä, että polttorautoja käytettiin ihmisiin.

Theban nekropoliista Medinet Habusta löydetyssä friisissä kuvataan, miten sotavangeille tehdään jonkinlainen merkki olkapäähän.

© Oriental Institute of the University of Chicago

Sotavankeja polttomerkittiin

Historioitsijat tietävät korkokuvien ja kirjallisten lähteiden perusteella, että muinaiset egyptiläiset merkitsivät orjiaan. Aiemmin on oletettu, että merkinnät tehtiin vain tatuoimalla, mutta Karev epäilee tätä teoriaa:

”Käytännössä tatuoinnin tekeminen käsin on aikaavievää ja vaatii erityistaitoja. Lisäksi saman merkin kopioiminen suurelle määrälle ihmisiä on hankalaa. Polttomerkitseminen on siten paljon loogisempaa.”