Tutankhamenin tikari on tehty meteoriitista
Egyptin poikafaraon tikarin analyysi paljasti, että se on todennäköisesti valmistettu meteoriitista.

Poikafarao Tutankhamenin haudasta löydetty tikari on 34,2 sentin pituinen.
Tutankhamenin tikarin tuoreet tutkimukset osoittavat, että sen terän rauta on peräisin meteoriitista.
Tikari löytyi Tutankhamenin sarkofagista, joka oli brittiläisen arkeologin vuonna 1923 avaamassa faraon hautakammiossa.
Italialaiset ja egyptiläiset tutkijat ovat nyt tutkineet terää röntgenspektrometrillä ja verranneet tuloksia Egyptistä löydettyihin meteoriitteihin.
Tutkimuksissa selvitettiin terän metallin koostumus, ja ilmeni, että se sisälsi 10 prosenttia nikkeliä ja 0,6 prosenttia kobolttia.
Korkea nikkelipitoisuus ratkaisi
Nikkelin määrä johdatti tutkijat terän materiaalin alkulähteille, sillä nimenomaan nikkelin suuri määrä on ominaista meteoriiteille, kertoi tutkimuksen johtaja Daniela Comelli Discovery Newsille.
Tutkijaryhmä vertasi terän koostumusta meteoriitteihin, joita on löydetty 2 000 kilometrin säteellä Punaisestamerestä.
Tutkimus maksoi vaivan:
”Yhdessä meteoriitissa, jota kutsutaan nimellä Kharga, oli nikkeliä ja kobolttia vastaavassa suhteessa kuin tikarin terässä”, Comelli kertoi innostuneena.
Egyptiläiset arvostivat meteoriitteja
Kharga-meteoriitti löydettiin kalkkikivestä Mersa Matruhin kaupungista vuonna 2000. Tutkimusraportin mukaan egyptiläiset ovat pitäneet meteoriittien metallia suuressa arvossa, ja mahdollisesti he ovat jopa pitäneet meteoriitteja lahjoina jumalilta.
Tutkijaryhmä toivoo pääsevänsä tutkimaan muitakin Tutankhamenin haudan esineitä selvittääkseen, miten egyptiläiset työstivät meteoriittirautaa valmistaessaan siitä arvoesineitä.