Tutankhamenin salainen hautakammio on ”täynnä aarteita”
Egyptin matkailuministeri paljasti espanjalaisen lehden haastattelussa, että maailman kuuuluisin hautakammio kätkee yhä ”vuosituhannen suurimman löydön”.

Vuonna 1922 Howard Carter löysi Tutankhamenin haudan – nyt näyttää siltä, että sieltä löytyy vielä lisää aarteita.
Kun brittiläinen arkeologi Howard Carter oli avannut Tutankhamenin haudan ensimmäisen huoneen sinetöidyn oven 26. marraskuuta 1922, hän kääntyi kollegansa lordi Carnarvonin puoleen ja totesi: ”Tämä on hämmästyttävää!”
Ja jos on uskominen Egyptin matkailuministeri Hisham Zazouta, tarunhohtoiseen hautapaikkaan kätkeytyy vielä lukemattomia uskomattomia löytöjä Howard Carteria ja muuta maailmaa lähes sata vuotta sitten ihastuttaneiden lisäksi.
”Emme tiedä, onko salainen hautakammio Nefertitin vai jonkun muun naisen, mutta se on täynnä aarteita”, sanoi Hisham Zazou espanjalaiselle ABC-lehdelle.
Tutankhamen – nyt 3D:nä
Salainen hautakammio, johon Hisham Zazou viittaa, nousi kaikkien huulille viime syksynä, kun uudella 3D-lasertekniikalla havaittiin tähän asti tuntemattomia kammioita lapsihallitsija Tutankhamenin viimeisen lepopaikan takana.
Kammiot sisältävät brittiläisen egyptologin Nicholas Reevesin mukaan erittäin todennäköisesti kuningatar Nefertitin haudan.
Vuosisadan suurin löytö
”Olemme jo aiemmin sanoneet, että olemmet 60-prosenttisen varmoja siitä, että seinien takana on jotain. Nyt olemme 90-prosenttisen varmoja siitä”, Egyptin muinaismuistoministeri Mamduh al-Damaty totesi viime vuonna Ritzau-uutistoimistolle.
Egyptin viranomaiset ovat olleet asiasta vaitonaisia viime aikoihin asti, mutta nyt siis Egyptin matkailuministeri on vihdoin avannut sanaisen arkkunsa.
Hisham Zazoulla on uusista löydöistä paljonkin kerrottavaa.
“Nicolas Reeves on löytänyt Tutankhamenin haudan takaa seinän, josta pääsee tilaan, jossa on osoittautunut olevan metalleja, kiveä... kaikenlaisia aarteita. Huhtikuussa julkistamme uutisen koko maailmalle”, Zazou sanoo ja jatkaa:
”Siitä tulee uusi ”Big Bang” – 2000-luvun suurin löytö.”
Sepitetty natsien kultajuna
Historian ja arkeologian harrastajissa eri puolilla maailmaa Egyptin matkailuministerin lausunto herättää luonnollisesti suurta kiinnostusta.
Mikään ei ole kuitenkaan varmaa, ennen kuin seinään porataan reikä ja arkeologit pääsevät näkemään omin silmin, mitä Tutankhamenin maalauksin koristellun haudan seinän taakse kätkeytyy – aivan kuin Howard Carter teki lähes sata vuotta sitten.
Jos salainen kammio ei sisällä muuta kuin ummehtunutta ilmaa, matkailuministeri Hisham Zazoun kannattaa ehkä matkustaa Puolaan hakemaan myötätuntoa kohtalontoveriltaan.
Viime vuoden syyskuussa Puolan kulttuuriministeri kertoi olevansa ”99-prosenttisen varma” siitä, että maan lounaisosaanmaanalaiseen tunneliin oli haudattu natsien vanha kultajuna. Hänen lausuntonsa osoittautui 100-prosenttisen vääräksi.