Cicero Moraes et al.
Tutankhamen

Tutankhamenin kasvoista tehtiin 3D-malli

Tutankhamenin kasvoja on aiemminkin mallinnettu, mutta nyt uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa on laadittu tähän asti tarkin 3D-malli muun muassa infrapunakuvien ja dna:n avulla.

Egyptin farao Tutankhamenin kasvoista on tehty ajan mittaan useita mallinnoksia.

Ensimmäisen teki oikeuslääkäri Betty Pat Gatliff vuonna 1984, ja hänen jälkeensä samaa on yrittänyt moni asiantuntija. Kaikki syntyneet 3D-mallinnokset ovat kuitenkin eronneet toisistaan merkittävästi, joten nuoren faraon todellinen ulkonäkö on jäänyt edelleen pitkälti pimeän peittoon.

Uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa tehtävään on tartuttu nyt entistä laajemmin menetelmin, ja aikaan saatu 3D-malli muistuttaa etenkin yhtä aiemmista.

Uudessa tutkimuksessa ja 3D-mallin tekemisessä käytettiin useita aiempia mittauksia ja tutkimuksia. Siinä hyödynnettiin muun muassa Tutankhamenin muumion kallon infrapunakuvia ja hänen dna:staan tehtyjä analyyseja sekä tilastollista dataa, jotta faraon kallosta saatiin mahdollisimman todenmukainen.

Tutankhamen mallit

Kolme erilaista versiota Tutankhamenista: vasemmalla vuodelta 1984, keskellä vuodelta 2005 ja oikealla vuodelta 2023.

© Florida Gulf Coast University Library Archives and Special Collections, Supreme Council of Antiquities and National Geographic Society, Cicero Moraes et al.

Farao nuorentui

Uuden tutkimuksen 3D-malli muistuttaa hämmästyttävästi vuonna 2005 laadittua mallia.

Tutkimuksen tekijöitä se ilahduttaa. Koska heidän tuloksensa ovat niin lähellä vuoden 2005 mallinnosta, sen perusteella voidaan olettaa, että he ovat pystyneet laatimaan Tutankhamenista niin totuudenmukaisen kuvan kuin nykytekniikalla on mahdollista.

Tutkimukseen ja 3D-mallin luomiseen osallistunut Cicero Moraes huomauttaa, että uusin versio faraosta näyttää hieman aiempaa nuoremmalta:

”Nyt hän näyttää enemmän nuorelta koulupojalta kuin vastuun ja velvollisuuksien painamalta valtiomieheltä, mikä tekee hänestä historiallisena henkilönä entistäkin kiinnostavamman.”

Tutankhamen

Uuden mallinnoksen hankalimmat osat ovat silmät ja kulmakarvat, sillä tutkijoiden on erittäin hankala selvittää, miltä ne näyttivät.

© Cicero Moraes et al.