Tutankhamenin hautakammiota kunnostettiin yhdeksän vuotta

”Poikakuninkaanakin” tunnetun Tutankhamenin hautakammion mittavat kunnostustyöt on saatu päätökseen, ja se avataan taas yleisölle.

Hautakammio avataan taas yleisölle, mutta kävijöiden määrää todennäköisesti rajoitetaan.

© J. Paul Getty Trust

Egyptin muinaismuistoministeriön ja yhdysvaltalaisen Getty Conservation Instituten yhteistyössä tekemät Tutankhamenin haudan kunnostustyöt on saatu päätökseen. Upea faraon hauta on nyt melkein kuin uusi.

”Projekti laajensi merkittävästi ymmärrystämme yhdestä historian kiehtovimmista paikoista”, kertoi Tim ­Wha­­len Getty Conservation Institutesta.

Hauta oli pitkään koskematta

Tutankhamen kuoli vain 19-vuotiaana vuonna 1323 eaa. Hänelle alun perin tarkoitettu hauta Kuninkaiden laaksossa ei ilmeisesti ehtinyt valmistua, joten hänet haudattiin pienempään hautaan, jonne kuitenkin pantiin paljon arvokkaita hautalahjoja. Pian hautaamisen jälkeen laaksoon iski tulva, joka tukki hiekalla haudan sisäänkäynnin niin, että hauta sai olla rauhassa haudanryöstäjiltä.

Kun hauta jälleen löydettiin vuonna 1922, arkeologeja oli vastassa aarrekammio, joka oli ollut koskemattomana tuhansia vuosia ja jossa oli yli 5 000 esinettä. 1930-luvulla hautakammiossa alkoi käydä turisteja, jotka muun muassa käpälöivät sen upeita seinämaalauksia.

Yleisö pääsee taas hautaan

Tutankhamenin hauta suljettiin vuonna 2010 yleisöltä, kun sitä alettiin kunnostaa. Vuodesta 2014 lähtien on ollut mahdollista vierailla haudan kopiossa parin kilometrin päässä oikeasta haudasta.

Nyt alkuperäinen hauta on palautettu loistoonsa. Uusi ilmastointijärjestelmä huolehtii, ettei kosteus pääse vaurioittamaan maalauksia, ja yleisö kulkee korotettua käytävää pitkin, jotta pöly ja hiekka eivät leviäisi.

Runsaat 500 kilometriä Kairosta itään sijaitsevan Tutankhamenin hautakammion viralliset avajaiset ovat myöhemmin tänä vuonna.