Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egyptissä sekä miehet että ­naiset rajasivat silmänsä.

Sivilisaatiot - Egyptiläiset

Suojaava silmä­meikki

Egyptissä muinoin käytetty silmänrajausväri saattoi tehostaa elimistön puolustusjärjestelmää.

Jo pitkään on tiedetty, että egyptiläisten suosima ­musta silmän­rajausväri oli myrkyllistä ja sisälsi mm. lyijyä. Egyptiläiset itse ­uskoivat rajausten suojelevan sairauksilta. Nyt ranskalaistutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että egyptiläiset saattoivat hyvinkin olla oikeassa.

Kemisti Philippe Walter analysoi 52 rajausvärinäytettä ja löysi niistä neljää lyijypohjaista ainetta. Kun tutkijat levittivät aineita ihmisen ihosolukkoon, ­solujen immuunipuolustus tehostui 240 prosentilla. Nyt tutkijat uskovatkin, että rajausväri saattoi ­hyvinkin suojata muinaisia egyptiläisiä esimerkiksi silmätulehduksilta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota