Shutterstock
Sfinksi.

Sfinksi: Egyptin hiekkainen arvoitus

Ketä sfinksi esittää? Miksi valtava patsas katsoo itään? Vastauksia on etsitty jo 3 400 vuotta. Lue kiinnostava artikkeli ja tutki piirrosta Gizan alueesta.

Gizan sfinksi on valvonut suurimpia pyramideja niiden rakentamisesta saakka. Aikoinaan patsas loisti upeana, mutta aavikon hiekka, fanaattinen imaami ja turhan innokkaat arkeologit ovat vuosien mittaan himmentäneet sen kauneutta.

Napoleon Bonaparte lähti vuonna 1798 sotaretkelle Egyptiin vahvistaakseen Ranskan asemaa Lähi-idässä. 21. heinäkuuta Napoleonin armeija saapui Kairon laitamille ja joutui taisteluun paikallisten mamelukkien kanssa. Mamelukit ajettiin pakosalle, ja Napoleon sai alueen pyramideineen haltuunsa.

Tarina kertoo, että Gizan monumentit saivat kärsiä Napo­leonin voitonjuhlista, sillä voittonsa johdosta hän käski soti­laiden ampua kunnialaukauksia, jotka veivät mennessään sfinksin nenän.

Gizan tasanko Kairon laitamilla.

Gizan tasanko sijaitsee Egyptin pääkaupungin Kairon laitamilla.

© Robster1983 at English Wikipedia/Wikimedia Commons

Tarina Napoleonin epäonnisista kunnialaukauksista on kutkuttava mutta epätosi. Egyptiläinen historioitsija al-Maqrizi kuvasi jo 1400-luvulla, kuinka suufimuslimi Sa’im al-Dahr oli hakannut sfinksin nenän vuonna 1378 raivoissaan siitä, että jotkut egyptiläiset pitivät patsasta pyhänä ja uhrasivat sille.

Kuka rakennutti sfinksin?

Egyptin farao Khafre.

Farao Khefren rakennutti valtansa ja vaurautensa turvin valtavia monumentteja.

© Picture desk

Julma rakennuttaja

Taistelu hiekkaa vastaan

Sfinksin rakentamisesta, merkityksestä ja tuhoutumisesta on vuosituhansien ajan ollut vallalla monenmoisia uskomuksia. Napoleon ei sfinksin nenää tuhonnut, vaan hän päinvastoin antoi alku­sysäyksen patsaan tieteelliselle tutkimukselle.

Napoleonin armeijan mukana oli myös joukoittain taiteilijoita ja tutkijoita, joita Egyptin ihmeet kiehtoivat, ja jättiläismäistä patsasta tutkittiin erityisen tarkasti. Palattuaan Egyptistä ranskalaiset kirjoittivat ja kertoivat kokemuksistaan Pohjois-Afrikassa, mikä synnytti Euroopassa todellisen Egypti-kuumeen.

Sfinksin tutkimukset ovat osoittaneet, että patsas – jonka alkuperäistä nimeä ei tiedetä – on hakattu Gizan tasangolla olleeseen luonnolliseen kalkkikivi­muodostelmaan ilmeisesti noin 4 500 vuotta sitten. Sitä ei siis ole rakennettu muualta tuoduista kivilohkareista niin kuin esimerkiksi pyramidit. Muinais­egyptiläiset kivenhakkaajat ovat muotoilleet tasangolla sijainnutta kalliota, kunnes se on saanut valmiin patsaan hahmon.

Sfinksin alimmat osat on työstetty tasangon luonnollista pintaa alemmas, joten patsaan ympärille kertyy erityisen helposti tuulen mukana Saharasta kantautuvaa hiekkaa. Kun Napoleon näki sfinksin, se oli kaulaansa myöten hiekan peitossa, niin kuin se on ollut suurimman osan pitkää ikäänsä.

Sfinksi

Kun sfinksi aikoinaan rakennettiin, se oli kauniisti koristeltu ja värikäs. Sen otsalle oli veistetty hyökkäävä kobra, joka oli faraon jumalallisen mahdin symboli.

© Mikkel Juul Jensen & Dorling Kindersley

1800-luvun alussa ulkomaiset arkeologit ja aarteenetsijät pääsivät tekemään tutkimuksia Egyptissä. Maksettuaan paikallisille viranomaisille asianmukaiset korvaukset, kuka tahansa sai ryhtyä Egyptissä kaivauksiin. Vuonna 1817 Britannian konsuli, antiikin keräilijä Henry Salt palkkasi italialaisen Giovanni Caviglian kaivamaan sfinksin esiin hiekasta.

20 metriä korkeasta patsaasta näkyi tuolloin hiekan keskeltä vain pää, ja hiekkamassojen siirtäminen autiomaan paahteessa tuntui lähes mahdottomalta. Satojen egyptiläisten työläisten avulla Caviglia sai kuitenkin ensin paljastettua sfinksin toisen olkapään ja poistettua sitten sen kohdalta hiekan alas asti. Hiekka uhkasi kuitenkin koko ajan valua takaisin kaltevan kaivannon pohjalle. Esteenä oli vain alkeellinen lauta-aita, eikä se pystynyt pitämään hiekkaa poissa pitkään.

Kaivanto täyttyi vääjäämättä, mutta Caviglia ei antanut periksi, vaan hän käynnisti pian uuden kunnianhimoisen kaivusuunnitelman. Sen avulla työ eteni hyvin, ja patsaan rinta ja etukäpälät kaivettiin näkyviin, ja etukäpä­lien välistä kaivajat löysivät sfinksin otsaa muinoin koristaneen käärmeen kuparisen pään. Hyökkäysasentoon kohonnut kobra oli ammoin ollut faraoiden mahdin symboli.

Skottisotilaat poseeraavat Sfinksin edessä vuonna 1882.

Joukko skotlantilaisia sotilaita poseerasi vuonna 1882 hiekkaan hautautuneen sfinksin edessä.

© Polfoto/Corbis

Hiekan seasta löytyi myös patsaan seremoniallisen parran jäännöksiä. Sfinksillä oli siis ollut joskus parta, vaikkei se välttämättä ole ollut osa alkuperäistä patsasta. Caviglia löysi näet paljon todisteita siitä, että sfinksi oli jo joskus aiemmin ollut joko osittain tai kokonaan vapaana hiekasta, ja ihmiset olivat useaan otteeseen käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja koristelleet patsasta.

Todisteiden joukossa oli niin muinaisten kreikkalaisten kuin roomalaistenkin jättämiä merkkejä sekä valtava puner­tava graniittilohkare, johon oli kaiverrettu hieroglyfejä. Tuo kivitaulu eli steela oli satoja vuosia sfinksiä nuorempi. Vuonna 1817 ihmiset eivät vielä pystyneet tulkitsemaan 3,6 metriä korkean steelan tekstiä, mutta viisi vuotta myöhemmin ranskalainen Jean-François Champollion ratkaisi hieroglyfien arvoituksen, joten nykyisin kaiverruksen merkitys tunnetaan.

Steelan pystytti farao Thutmosis IV noin 3 400 vuotta sitten eli arviolta 1 100 vuotta sen jälkeen, kun sfinksi oli hakattu kallioon.

Geologi Robert Schoch.

Robert Schoch uskoo sateen kuluttaneen sfinksin pintaa.

© Robert Schoch

Vieläkin vanhempi?

Farao kunnosti vanhan patsaan

Teksti kertoo, että nuorena Thutmosis oli ollut metsästysretkellä aikoinaan paljon hedelmällisemmällä Gizan alueella ja keskipäivän aikaan hän oli levännyt hiekasta pilkis­tävän sfinksin pään varjossa. Silloin hän oli nähnyt unta, että jumalhahmo puhui hänelle sfinksin muodossa.

Unessa sfinksi lupasi tehdä nuoresta metsästäjästä faraon, jos tämä vapaut­taisi patsaan hiekasta. Thutmosis piti huolen siitä, että sfinksi kaivettiin esiin hiekasta ja kunnostettiin, ja hänestä tuli farao, kuten unessa oli luvattu.

Patsas oli jo tuolloin kärsinyt pahasti eroosiosta, mutta Thutmosis restauroi osia sen ruumiista, pystytti steelan ja rakennutti suojaavia muureja pitämään hiekkaa poissa. Myöhemmät löydöt ovat vahvistaneet, että Thutmosis pyrki kovasti palauttamaan sfinksin alkuperäiseen loistoonsa ja kunnostamaan koko vanhan Gizan tasangon hauta-alueen. Jo Thutmosiksen isä, farao Amenofis II, oli aloittanut kunnostustyöt alueella.

Thutmosis hakkautti kalkkikivilohkareita, joilla sfinksiä korjattiin eroosion vaurioittamista kohdista. Uusien tutkimusten mukaan hän myös maalasi sfinksiä eri väreillä ja ilmeisesti lisäsi sfinksin eteen faraon patsaan.

Sfinksi restauroitiin 1980-luvulla.

Sfinksiä on restauroitu moneen otteeseen vuosisatojen varrella, eivätkä kunnostustoimenpiteet aina ole olleet hyväksi.

© National Geographic

Marraskuussa 2010 egyptiläiset arkeologit löysivät osia muurista, jonka Thutmosis oli rakennuttanut suojaamaan sfinksiä autiomaan hiekalta.

Muurit eivät kuitenkaan pidätelleet hiekkaa kovin pitkään. Patsas hautautui uudestaan, ja parisataa vuotta myöhemmin farao Ramesses II käynnisti jälleen työt patsaan kaivamiseksi esiin. Caviglia löysi myös Ramesses II:n pystyttämiä kivitauluja sfinksin etukäpälien välistä.

Sfinksi.

Noin 1 400 eaa. eräs farao pystytti jalustat sfinksin molemmille puolille. Korokkeilla seisoi todennäköisesti patsaita.

© Alchemist-hp/FAL/Wikimedia Commons

Ramesses II:n aikaan sfinksiä palvottiin nimellä Harakhte, joka tarkoittaa ”Horus horisontissa” – kyse oli siis mahtavan taivaanjumala Horuksen palvonnasta.

Ramesses II:n aikaan sfinksin ympärille myös pystytettiin neljä muurattua kiviarkkua. Ne ovat ilmeisesti Ramesseksen aikaan olleet pienempien patsaiden jalustoja.

Oidipus ratkaisi sfinksin arvoituksen

Sfinksiä palvottiin muutama sata vuotta, minkä jälkeen hiekka jälleen peitti patsaan. Uusien tutkimusten perusteella patsasta kunnostettiin toistamiseen vuoden 600 eaa. tienoilla, mutta muutoin arkeologit eivät ole löytäneet juurikaan vinkkejä sfinksin historiasta noilta ajoilta ennen Aleksanteri Suuren saapumista Egyptiin vuonna 332 eaa.

Aleksanteri Suuren aikaan patsaasta käytettiin jo sen nykyistä kreikkalais­peräistä nimeä sfinksi. Kreikkalaisessa mytologiassa sfinksit olivat taruolentoja, joilla oli leijonan ruumis, naisen pää ja kotkan siivet. Ne olivat pahantahtoisia hirviöitä, jotka taruissa kysyivät ohikulkijoilta arvoituksia ja kuristivat väärin vastanneet.

Oidipuksen tarussa sfinksi kysyi: ”Mikä kulkee aamulla neljällä jalalla, päivällä kahdella jalalla ja illalla kolmella jalalla?” Oidipus oli ainoa, joka ymmärsi, että ihminen ryömii lapsena nelinkontin, kävelee aikuisena kahdella jalalla ja tukeutuu vanhuudessa kävelykeppiin.

Vuonna 31 eaa. roomalaiset valloittivat Egyptin, ja roomalainen historioitsija Plinius vanhempi kävi Egyptissä vuoden 77 jaa. paikkeilla. Hän kirjoitti sfinksistä 37-niteisessä pääteoksessaan Naturalis Historia, johon hän kokosi tietoa ja tarinoita lukuisilta aloilta.

Plinius muun muassa kertoi sfinksin mitat ja kuvaili, miten se on taidokkaasti hakattu kiveen. Hän myös kertoi, että sfinksin kasvoista saattoi erottaa himmeitä jälkiä punaisesta väristä. Hän kirjoitti: ”Paikalliset asukkaat pitävät sitä jumalana. Heidän mielestään sen sisään on haudattu kuningas Harmais.” Tämä Naturalis Historian maininta voi olla syy siihen, että sfinksissä on myöhemminkin uumoiltu olevan salaisia kammioita.

Roomalaisten hallitessa Egyptiä sfinksi nostettiin jälleen arvoonsa. Prefektit pitivät huolen siitä, ettei patsas peittynyt hiekkaan, ja roomalaiset pystyttivät sen ympärille vaikuttavan portti-, tasanne- ja porrasrakennelman. Etukäpälien väliin kohosi graniittialttari, jonka jalusta on yhä paikallaan.

Kaiverrusten mukaan roomalaiset pitivät hyvää huolta sfinksistä, kunnes Theodosius nousi keisariksi 300-luvulla ja kääntyi kristinuskoon. Hän kielsi pakanallisten jumalien palvonnan, ja niin sfinksi jätettiin taas oman onnensa nojaan hautautumaan hiekkaan.

Sfinksipatsas.

Egyptissä näkee monin paikoin patsaita, joilla on leijonan ruumis ja ihmisen pää.

© Picture Desk

Sfinksejä löytyy yhä Egyptin hiekasta

Kaivausrahaa turisteilta

Kun Giovanni Caviglia vuonna 1817 kaivautui sfinksin etukäpä­lien juureen, aurinko pääsi ensimmäistä kertaa paistamaan tassuille noin 1 500 vuoteen. Siitä käynnistyi jättiläispatsaan tiivis tutkinta, jota aavikon hiekka jatkuvasti vaikeutti.

Vuonna 1842 preussilainen Karl Richard Lepsius johti suurta tieteellistä tutkimusretkikuntaa, joka löysi jälleen Thutmosis IV:n steelan. Tuolloin hiero­glyfejä osattiin jo tulkita, joten steelan kertomus Thutmosiksen metsästysretkestä ja patsaan kunnostamisesta 3 200 vuotta sitten saatiin tulkittua.

Jokunen vuosi myöhemmin ranskalainen Auguste Mariette ja egyptiläisine kaivajineen löysi kaivauksissa sfinksin vierestä Khafren laaksotemppelin. Se sai monet egyptologit uskomaan, että Khafre, farao Kheopsin poika, oli antanut rakennuttaa sfinksin.

Seuraavasta suuresta kaivauksesta vastasi ranskalainen egyptologi Gaston Maspero. Hän paljasti vuosina 1885–1886 hiekasta sfinksin etuosan ja eteläisen kyljen. Hän oli ensimmäinen, joka rahoitti työtä turisteilta kerätyillä maksuilla. Maspero piti kuitenkin tärkeämpänä kasvattaa tulojaan kuin dokumentoida tehtyjä löytöjä, joten arkeologeille muodostui kokonaiskuva sfinksistä ja sitä ympäröivistä rakennelmista vasta 1930-luvulla.

Arkeologi Howard Vyse.

Vysen kaivausten lisäksi arkeologit ovat kaivaneet myös tämän 12 metriä syvän tunnelin sfinksin takaosaan. Tunnelin uskotaan olevan peräisin noin vuodelta 500 eaa., ja se saattaa olla haudanryöstäjien työtä tuloksettomalla aarteenmetsästysretkellä.

© Mark Lehner/Wikimedia Commons

Hullu britti räjäytti reiän sfinksiin

Räjähteitä käytettiin usein Egyptin varhaisimmissa kaivauksissa. Vuonna 1837 brittiläinen Howard Vyse määräsi sytyttämään sfinksin selkään asetetun ruudin sytytyslangan.

Howard Vyse (1784–1853) oli ensin upseeri ja sitten parlamentin jäsen ennen kuin hän ryhtyi arkeologiksi.

Brittiläinen oli luonteeltaan kärsimätön ja käytti mielellään ruutia raivatessaan reittejä Egyptin pyramideissa. Hän muun muassa räjäytti osia Kheopsin pyramidista etsiessään kulta-aarteita ja muumioituneita faraoita.

Muinaiset tarinat kuninkaallisesta haudasta sfinksin sisällä saivat Vysen määräämään vuonna 1837, että patsaan takaosan läpi – aivan kaulan taakse – porataan tunneli.

Kahdeksan metriä selkärangan alapuolella poranterä kuitenkin juuttui kiinni, ja Vyse päätti räjäyttää tiensä ulos ruudilla. Räjähdys sai aikaan sen, että osia patsaan nemestä (faraoiden raidallinen päähine) irtosi.

Nemesin palasia löytyi tunnelista vuonna 1978, kun nykyaikaiset arkeologit tutkivat Vysen kovaotteista käytöstä.

Silloin patsaan päältä ja ympäriltä poistettiin egyptiläisen Selim Hassanin johdolla neljännesmiljoona kuutiometriä hiekkaa ja patsas saatiin paljastettua kokonaan. 73,5 metriä pitkä ja 20 metriä korkea patsas oli ensimmäistä kertaa kokonaan näkyvissä sitten ammoisien aikojen.

1970-luvulta alkaen yhdysvaltalainen Mark Lehner ja egyptiläinen Zahi Hawass ovat johtaneet sfinksin perusteellisia mittauksia ja tutkimuksia, joissa on paljastunut yhä uusia mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Sfinksi saattoi faraon hautaan

Nykyisin suuri osa egyptologeista on yhtä mieltä siitä, että sfinksi on ollut osa farao Khafren hautamonumenttikokonaisuutta. Sfinksin kasvojen on joskus sanottu muistuttavan Khafrea, ja patsaan päässä on erityinen huivi, jollaista egyptiläiset faraot käyttivät. Sfinksi ja hautamonumenttikokonaisuus liittyvät tiiviisti yhteen, ja tutkijat uskovatkin, että farao Khafre rakennutti molemmat noin 4 500 vuotta sitten.

Gizan tasanko on kielekemuodostelma, joka sijaitsee ympäristöään korkeammalla. Khafren isä Kheops päätti rakennuttaa sinne oman hautamonumenttinsa, jonka keskipiste on Kheopsin pyramidi. Kun Khafresta tuli farao, hän ei halunnut jäädä isäänsä huonommaksi vaan määräsi oman pyramidinsa rakennettavaksi isänsä pyramidin viereen. Khafren pyramidi on todellisuudessa aavistuksen verran pienempi kuin Kheopsin, mutta koska se sijaitsee korkeammalla, se näyttää Kheopsin pyramidia suuremmalta.

Kuoltuaan jumalana pidetty farao saatettiin mittavin hautajais­rituaalein ikuiseen lepoon pyramidiin. Khafren ruumis tuotiin purje­veneellä kanavaa pitkin hauta-alueelle ja hänet kannettiin hauta-alueen porttina toimivan laaksotemppelin halki. 497 metriä pitkän ylöskulkutien jälkeen faraon ruumis saapui pyramidin juurella olevaan suureen kuolintemppeliin. Tuossa temppelissä egyptiläiset saattoivat myöhemmin rukoilla jumalana pidettyä edesmennyttä faraota ja uhrata hänelle.

Sfinksi vartioi Gizan kuninkaallisia hautoja

Sfinksi seisoo valtavassa kuolleiden kaupungissa Gizan tasangolla. Aluetta hallitsee kolme suurta pyramidia, mutta siellä on myös suuri määrä pienempiä pyramideja, temppeleitä, teitä ja hautausmaita. Sfinksi on osa farao Khafren hautakompleksia.

Sfinksi

Patsas leijonaruumiineen sijaitsee Kheopsin pojan Khafren noin 4 500 vuotta sitten rakentaman pyramidikompleksin itäpäässä.

Dorling Kindersley

Kheopsin pyramidi

Gizan tasangon suurin pyramidi oli alun perin 147 metriä korkea, ja se rakennettiin farao Kheopsille.

Dorling Kindersley

Khafren laaksotemppeli

Lähellä sfinksiä oli Khafren laaksotemppeli, joka kaivettiin esiin 1850-luvulla.

Dorling Kindersley

Yhdystie

Laakson temppelistä johtaa 497 metriä pitkä tie Khafren pyramidille.

Dorling Kindersley

Khafren pyramidi

136,4 metriä korkean pyramidin kammiossa on faraon sarkofagi.

Dorling Kindersley

Mykerinoksen pyramidi

Khafren poika ja kruununperijä Mykerinos (tunnetaan myös nimellä Menkaure) joutui tyytymään vain 66 metriä korkeaan pyramidiin.

Dorling Kindersley

Kuningattaren pyramidit

Pienoispyramideissa oli luultavasti haudat Kheopsin äidille ja muille kuningattarille.

Dorling Kindersley

Sfinksi sijaitsee Khafren ylöskulkutien alussa melko lähellä laaksotemppeliä. Sfinksillä on myös sille omistettu oma temp­pelinsä lähellä laaksotemppeliä. Temppelin rakennus­kivet on saatu kalliomuodostelmasta, johon sfinksi on hakattu.

Geologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että laaksotemppeli on tehty suurista kiven­lohkareista, jotka ovat peräisin samasta kalliokerrostumasta kuin sfinksin yläosa. Sfinksitemppelin kivet on puolestaan louhittu kalliosta silloin, kun kivenhakkaajat olivat jo päässeet syvemmälle kalliopohjaan sfinksin ympärille.

Kukaan ei tiedä, mikä sfinksin ja sen etukäpälien luona olevan temppelin merkitys on. Monissa muinaisissa kulttuureissa leijona symboloi voimaa, joten leijonan ruumiin ja ihmisen kasvojen yhdistäminen patsaaksi voisi hyvinkin symboloida jumalana pidetyn faraon mahtia.

Se on kuitenkin voinut olla myös aurinkosymboli, sillä sfinksi katsoo suoraan itään ja kohti nousevaa aurinkoa. Sfinksi saattaakin olla faraon uhrilahja tärkeälle aurinkojumalalle.

Rankka urakka

Aikanaan sfinksin kalliosta louhineilla egyptiläisillä työläisillä on ollut valtava urakka. Karkeaa työtä tehtiin kivivasaroilla, ja hienotyöstössä käytettiin kuparitalttoja. Alueen kalkkikivi on melko pehmeää, mutta silti kuparitaltat tylsyivät jo muutaman iskun jälkeen niin, että niitä oli teroitettava jatkuvasti.

Egyptologit ovat laskeneet, että sfinksin hakkaaminen kallioon on kestänyt noin sadalta kivenhakkaajalta kolmisen vuotta, eli pyramidityömaihin verrattuna kyse on kuitenkin ollut melko vaatimattomasta hankkeesta.

400 metriä sfinksistä etelään arkeologit ovat löytäneet selviä jälkiä työläisten leiristä. Siellä savesta muuratuissa 50 hengen parakeissa asuivat käsityöläiset, jotka rakensivat Gizan tasangon pyramidit, temppelit ja sfinksin. Työläiskylässä oli tilaa 1 600–2 000 ihmiselle, ja arkeo­logisten löytöjen pohjalta vaikuttaa siltä, että työläiset eivät olleet orjia. He ovat olleet hyväkuntoisia ja syöneet muun muassa ravitsevaa naudanlihaa.

Työntekijät kunnostavat sfinksiä.

Sfinksin kasvot ovat olleet alttiina tuulelle ja hiekalle 4 500 vuotta, ja ne ovat pahoin rapautuneet.

© National Geographic

Kivenhakkaajien työn edetessä kallio muuttui pehmeämmäksi, ja patsaan takaosassa onkin suuri halkeama. Se on ilmeisesti saanut kivenhakkaajat muuttamaan suunnitelmiaan. Heidän on ollut pakko pidentää sfinksin ruumista huomattavasti, koska muuten halkeama olisi tehnyt patsaan takaosan muotoilun mahdottomaksi.

Muutoksen takia sfinksin pää on suhteessa pieni verrattuna sen ruumiiseen ja jalkoihin. Pään pienuus on synnyttänyt teorioita siitä, että sfinksillä olisi joskus ollut isompi pää, joka on sittemmin jouduttu vaihtamaan. Kirjassaan The Sphinx Mystery kirjailija Robert Temple esimerkiksi esittää, että sfinksi olisi alun perin esittänyt Anubista, egyptiläisten kuolemanjumalaa, joka kuvattiin yleensä sakaalina.

Monet uskovat, että sfinksin ovat rakentaneet avaruusoliot tai että se sisältää tietoja Atlantiksesta. Totuus on mitä ilmeisimmin paljon maanläheisempi, mutta tuhansien vuosien tutkimuksista huolimatta jättiläismäinen patsas on yhä pystynyt säilyttämään monia salaisuuksiaan.

No jopas!

Koska sfinksistä on niin vähän tutkitusti varmaa tietoa, sen tiimoilta on historian saatossa syntynyt monia aivan uskomattomilta tuntuvia väitteitä, joihin jotkut kuitenkin uskovat vakaasti.

Edgar Cayce.
© Wikimedia Commons

Atlantiksen asukkien rakentama?

Yhdysvaltalainen meedio Edgar Cayce väitti saaneensa transsissa ollessaan tietää, että Atlantiksesta paenneet asukkaat louhivat sfinksin yli 12 000 vuotta sitten ja että sfinksin oikean etukäpälän alla on kammio, josta löytyy kadoneesta Atlantiksesta.

Edouard Schure.
© Wikimedia Commons

Punaisen rodun rakentama?

Ranskalainen filosofi ja kirjailija Edouard Schure esitti kirjassaan Les Grands Initiés vuonna 1889, että ensimmäiset egyptiläiset olivat sittemmin kadonnut ”punainen rotu”. Se oli Schuren mukaan yksi maapallon neljästä alkuperäisestä rodusta. Sen louhimalla sfinksillä oli härän ruumis ja kotkan siivet.

Erich von Däniken.
© Wikimedia Commons

Avaruusolioiden rakentama?

Sveitsiläinen Erich von Däniken on kirjoittanut lukuisia kirjoja siitä, kuinka avaruusolennot ovat vierailleet Maassa. Hän väittää, että niin sfinksi kuin pyramiditkin ovat näiden kaukaisten vieraiden rakentamia. Kirjassaan The Eyes of the Sphinx vuodelta 1996 hän esittelee lukuisia ”todisteita” väitteilleen.