Nina R
Pyramideja

Polveutuvatko nykyegyptiläiset pyramidien rakentajista?

Muinaiset egyptiläiset hallitsivat yhtä historian mahtavimmista valtakunnista lähes 3 000 vuotta. Monet kansat hyökkäsivät Egyptiin mutta eivät hävittäneet kokonaan faraoiden ajan perimää.

Persialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, arabit ja turkkilaiset...

Monet kansat ovat vuosituhansien mittaan valloittaneet Egyptin, mutta muinaisten pyramidien rakentajien perimä elää vielä nyky-Egyptissä.

Näin todetaan muun muassa vuonna 2017 tehdyssä saksalaistutkimuksessa.

Tutkijat vertasivat sadan nykypäivän egyptiläisen dna:ta 90:n noin ajalla 1400 eaa. – 400 jaa. haudatun muumion dna:han.

Analyysi osoitti, että nykyegyptiläiset muistuttavat perimältään esivanhempiaan mutta heillä on noin 8 prosenttia enemmän perimää Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kuin tutkituilla muumioilla. Tutkijoiden mukaan se voi johtua Niilin liikenteen ja kaupankäynnin lisääntymisestä ajan mittaan.

Pyramideja

Dna-tutkimusten mukaan nykyegyptiläisillä on yhteistä muinaisten egyptiläisten kanssa.

© Nina R

Niukasti valloittajien perimää

Lisäksi kävi ilmi, että egyptiläisten perimään ei ole sekoittunut paljonkaan valloittajien dna:ta muinaisina aikoina.

Vaikka arabit valloittivat Egyptin 600-luvulla ja Egypti luetaan nykyisin arabivaltioihin, vuonna 2010 tehty toinen dna-tutkimus osoittaa, että vain 17 prosentilla egyptiläisistä on jälkiä arabien dna:sta.

Muinainen kieli elää edelleen

Pyramidien rakentajien perintö on havaittavissa Egyptissä edelleen myös kulttuurisesti – etenkin kristityn vähemmistön koptien kulttuurissa on säilynyt huomattavan paljon muinaisia vaikutteita.

Esimerkiksi koptien rukoukset, virret ja jumalanpalvelukset ovat koptinkielisiä. Koptin kieli polveutuu suoraan muinaisesta egyptin kielestä.

Egyptiläiset viettävät myös alkuvuodesta kevään kunniaksi Sham el-Nessim -juhlaa – kuten on tehty jo yli 4 500 vuotta.