Daniel SIMON/Getty Images

Paviaanimuumiot selvittivät mysteerin

Egyptiläiset toivat lemmikeiksi paviaaneja Puntin kuningaskunnasta, jonka sijainti on ollut vuosisatoja tutkijoille arvoitus.

Muinaiset egyptiläiset pitivät lemmikkeinä paviaaneja, jotka usein muumioitiin niiden kuoltua.

Tähän asti ei ole tiedetty tarkkaan, mistä paviaanit tulivat, sillä noihin aikoihin niitä ei elänyt luonnossa Egyptissä.

Kirjallisten lähteiden mukaan paviaaneja tuotiin alun perin Egyptistä kaakkoon sijainneesta Punt-nimisestä maasta, joka oli yksi Egyptin tärkeimmistä kauppakumppaneista.

”Punt sijaitsi hyvin todennäköisesti nykyisten Eritrean ja Somalian rannikkoalueella.” Nathaniel Dominy, primatologi ja antropologian professori

Tutkijat eivät kuitenkaan ole tienneet, missä Punt tarkalleen sijaitsi.

Nathaniel Dominy, primatologi ja New Hampshiressä Yhdysvalloissa sijaitsevan Dartmouth Collegen antropologian professori, ajatteli, että muumioituneet paviaanit voisivat olla avain Puntin sijainnin arvoitukseen.

Strontiumanalyysi antoi vastauksen

Dominy teki strontiumanalyyseja paviaaneille 77 eri alueelta Egyptin kaakkoispuolella ja vertasi tuloksia seitsemälle muumioidulle paviaanille tehtyihin analyyseihin.

Strontium on maaperässä esiintyvä aine, jota varastoituu muun muassa hiuksiin ja hampaisiin, ja strontiumisotooppeja esiintyy eri suhteessa eri alueilla.

Strontiumin isotooppikoostumus voi paljastaa, missä yksilö on elänyt tietyssä elämänvaiheessa.

Dominyn analyysi kertoi, mistä muinaiset paviaanit olivat lähtöisin ja siten myös sen, missä Punt sijaitsi.

”Punt sijaitsi erittäin todennäköisesti nykyisen Eritrean ja Somalian rannikkoalueella”, Dominy kertoi verkkojulkaisu Live Sciencelle.