Palsamoija jätti piikin vainajan kallon sisään

Muinaiset egyptiläiset poistivat vainajalta aivot koukulla nenän kautta. Muumion kuvantamistutkimus osoittaa, että aina se ei sujunut ongelmitta.

Magneettikuva paljasti muumion kallossa piikin, joka poistettiin tähystysleikkauksessa.

Instrumentti unohtui kalloon

Noin 2 400 vuotta sitten epäonninen egyptiläinen palsamoija jätti instrumenttinsa noin 40-vuotiaana kuolleen naisen kallon sisälle. Muumio on ollut Zagrebin arkeologi­sessa museossa Kroatiassa 1800-luvulta lähtien. ­Vuonna 2008 tehdyssä magneetti­kuvauksessa muumion päästä löytyi katkennut piikki, joka poistettiin hiljattain ­Dub­ravan yliopistosairaalassa tehdyssä tähystysleikkauksessa.

Aivot poistettiin koukulla

Puinen piikinpalanen oli muumion päässä päälaen ja takaraivon välimaastossa. Tutkijoiden mukaan puisella instrumentilla on todennäköisesti poistettu aivokudosta palsamoinnin yhteydessä. Jotta palsamoitava ruumis ei mätänisi, sisäelimet irrotettiin. Aivot poistettiin yleensä nenän kautta koukulla. Se osa aivokudosta, joka ei tarttunut koukkuun, valutettiin useimmiten ­nenän kautta ulos kääntämällä vainaja mahalleen.

Instrumentit metallia tai puuta

Tämä on vasta toinen kerta, kun muumion kallosta on löydetty palsamoijan instrumentti tai sen osa, ja löytö on siksi herättänyt runsaasti huomiota. Kiinnostavaa löydössä on sekin, että kreikkalaisten ­mukaan egyptiläiset käyttivät aivojen poistamiseen metallikoukkuja. Lähes 10 cm:n pituinen puupiikki viittaa kuitenkin siihen, että palsamoinnissa käytettiin myös halvempia puisia instrumentteja, jotka saattoivat katketa.

"Palsamointia harjoitettiin muinaisessa Egyptissä laajalti. Se oli kuitenkin hidasta ja kallista puuhaa, eikä kaikilla välttämättä ollut varaa yhtä laadukkaaseen käsittelyyn", toteaa tut­kimusta johtanut radiologi ­Mislav Čavka.