Shutterstock
Pyramidi

Olivatko pyramidit täynnä ansoja?

Muinaiset egyptiläiset eivät harrastaneet elokuvista tuttuja monimutkaisia ansoja, mutta he rakensivat pyramideihinsa ja hautoihinsa monenlaisia esteitä ja loukkuja haudanryöstäjien pään menoksi.

Myrkkykäärmeitä, vieriviä kivenlohkareita ja raskaita itsestään sulkeutuvia ovia: elokuvissa, tv-ohjelmissa ja tietokonepeleissä muinaiset kulttuurit näkevät paljon vaivaa suojellakseen hautojaan monimutkaisilla virityksillä.

Tosiasiassa muinaiset kulttuurit, kuten egyptiläiset, eivät kyenneet rakentamaan niin edistyksellisiä mekaanisia ansoja.

Egyptiläisillä oli kuitenkin keinonsa pysäyttää ryövärit, jotka yrittivät ryöstää kuninkaallisia hautoja.

VIDEO: Kaikki Indiana Jones -elokuvien ansat

Haudanryöstäjät uuvutettiin

Suosittu keino oli rakentaa pyramideihin sokkeloisia käytäviä, joissa ulkopuolisten oli lähes mahdotonta suunnistaa.

Osa käytävistä johti tyhjiin kammioihin, joiden tarkoituksena oli vain hämmentää haudanryöstäjiä. Ryövärit joutuivat esimerkiksi kulkemaan kymmenen tyhjän kammion läpi ennen kuin he pääsivät farao Amenhotep III:n hautakammioon Kuninkaiden laaksossa – jos he yleensä jaksoivat niin pitkälle.

Toinen ovela ”varkaudenestolaite” olivat valeovet, joiden avaamiseen tuhlaantui aikaa. Osa ovista avautui suoraan kuuden–seitsemän metrin syvyisiin kuiluihin, joihin haudanryöstäjät saattoivat pudota.

Ryöväreille langetettiin kirous

Egyptiläiset käyttivät myös myrkkyä. Vuonna 2001 arkeologit löysivät Bahariyan keitaalta hautakammion, jonka lattiaa peitti paksu hematiittikerros. Hematiitti voi olla hengenvaarallista suurina määrinä hengitettynä, ja sitä onkin todennäköisesti käytetty haudassa ansana.

Egyptiläisten ensimmäinen puolustus haudanryöstäjiä vastaan olivat kuitenkin kiroukset: sisäänkäynnin lähellä olevissa kaiverruksissa ryöväreitä uhattiin muun muassa maallisen omaisuutensa ja kunniansa menettämisellä, polttamisella uunissa, haaksirikkoutumisella ja hukkumisella sekä jäämisellä ilman perillisiä, hautapaikkaa ja hautalahjoja.

Hollywood-ansat eivät olisi toimineet Egyptissä

Indiana Jones -elokuvissa muinaiset temppelit ja haudat ovat täynnä monimutkaisia mekaanisia ansoja. Esittelemme alla kolme esimerkkiä Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvasta (1981).

Käärme
© Ghorayr

Myrkkykäärmeet

Elokuva:
Egyptiläisen temppelin lattia on tuhansien käärmeiden peitossa. Elokuvassa ei selviä, ovatko käärmeet tarkoituksellinen este vai ovatko ne tulleet temppeliin omia aikojaan.
Fakta:
Todellisuudessa käärmeansa olisi hyvin epäkäytännöllinen. Käärmeitä pitäisi ruokkia jatkuvasti, sillä muuten ne kuolisivat nopeasti nälkään tai luikertelisivat pois.

Myrkkynuolia
© Brooklyn Museum

Nuolet seinissä

Elokuva:
Elokuvan alussa Indiana Jones hiipii perulaiseen temppeliin, jonka lattiassa on painolaattoja. Kun niille astuu, ne laukaisevat mekanismin, joka ampuu nuolia seinissä olevista rei’istä.
Fakta:
Nuolijärjestelmä edellyttää syvällistä tietämystä jousista, väkipyöristä ja mekaniikasta yleensä. Temppelin rakentaneella Chachapoya-kulttuurilla sitä ei ollut.

Kivenlohkare
© Rodrigo Fernández

Vierivä kivenlohkare

Elokuva:
Jones varastaa samaisesta temppelistä kultaisen patsaan ja vapauttaa siten vierivän kivenlohkareen, jota hänen on paettava henkensä kaupalla.
Fakta:
Ihmisen korkuinen kivenlohkare painaa useita tonneja, ja sitä olisi lähes mahdotonta kuljettaa temppeliin ilman nykyaikaisia työkoneita. Lisäksi kivi murskaisi kaiken tieltään – myös temppelin, jota sen pitäisi suojella.