Getty Images

Näin lapsifarao kuoli

Siitä asti, kun Carter löysi lapsihallitsijan muumion, tämän kuolemasta on kehitetty useita teorioita. Murhattiinko hänet? Putosiko hän hevosen selästä? Uusilla tekniikoilla Tutankhamenin kuoleman arvoitus voi vihdoin ratketa.

Tutankhamenin kuolemasta on esitetty lukuisia erilaisia teorioita.

Muumion löytänyt Howard Carter oli ensimmäinen, joka tutki yli 3 200 vuotta vanhaa ruumista. Brittiarkeologi oli kuitenkin paljon kiinnostuneempi aarteista, joita faraon haudasta löytyi.

Muumio sai rauhassa lojua palsamoijan levittämän paksun hartsi- ja kasviöljykerroksen alla, ja kun muumio sitten haluttiin siirtää pois arkusta, arkeologit sahasivat siltä surutta kädet, jalat ja pään irti. Lopulta se pilkottiin 13 osaan.

Koska muumiota ei juuri tutkittu sen jälkeenkään, varmaa tietoa Tutankhamenin maallisesta elämästä ja varsinkaan sen päättymisestä ei ollut ja maailmalla syntyi jos jonkinlaisia teorioita.

Joitain vuosia sitten Egyptin pääarkeologi Zahi Hawass päätti selvittää asian perusteel­lisesti. Hän hyödynsi tutkimuksissa uutta tekniikkaa, kuten tietokonekuvauksia ja dna-analysointia.

Kun tutkimusten tulokset julkaistiin vuonna 2010, päättyivät lähes sata vuotta kestäneet arvailut.

Tutankhamen on usein kuvattu vaunuissa metsällä tai sodassa.

© Kenneth Garreth

Teoria 1: Tutankhamen putosi vaunuistaan

Tutankhamenin on myös väitetty kuolleen hänen pudottuaan vaunuista. Monissa kuvissa Tutankhamen on kuvattu metsästämässä ja sotimassa kaksipyöräisissä vaunuissaan.

Ilmeisesti kuvat ovat kuitenkin olleet vain propagandaa, sillä jalkavaivojensa vuoksi Tutankhamen on tuskin pystynyt edes kävelemään, saati ohjastamaan vaunuja seisten.

Tutankhamenin läheiset suhteet sota­päällikkö Horemhabiin saattoivat maksaa hänen henkensä, uskovat jotkut.

© picture desk/Shutterstock

Teoria 2: Neuvonantaja murhasi Tutankhamenin

Tutankhamen oli vain 10-vuotias noustessaan valtaan. Maa oli kaaoksessa, ja hän pyysi apua sotapäällikkö Horemhabilta, josta tuli mitä ilmeisimmin pian Egyptin todellinen hallitsija.

Jotkut uskovat, että Tutankhamenin suurvisiiriksi nimitetty Eje tuli kateelliseksi Horemhabille, ja Horemhabin ollessa taistelussa Eje murhautti Tutankhamenin noustakseen itse faraoksi.

Teoria selittäisi sen, miksi pian Tutankhamenin kuoleman jälkeen valtaan nousikin Eje eikä suinkaan Horemhab. Muumion vammojen tutkimukset eivät kuitenkaan tue väitettä siitä, että Tutankhamen olisi murhattu.

Vammoja kallossa ja jalassa

Yksi sitkeimmistä teorioista oli ollut, että Tutankhamen olisi murhattu. Vuonna 1968 otetuissa röntgenkuvissa oli havaittu vamma, jonka perusteella hänen oli arveltu kuolleen pään takaosaan kohdistuneeseen iskuun.

Monet tutkijat esittivät, että joko hänet oli murhattu tai hän oli kuollut pudotessaan vaunuistaan. Jälkimmäistä olettamusta tuki se, että myös muumion vasemmasta reisiluusta löytyi murtuma.

Hawassin tutkimusryhmä tuli kuitenkin tietokonekuvausten jälkeen siihen tulokseen, että kallovamma oli syntynyt vasta ruumista palsamoitaessa.

Sen sijaan vasemmasta reisiluusta löytynyt murtuma oli tutkimusryhmän mukaan syntynyt jo Tutankhamenin eläessä.

Murtumaa ympäröivät kudokset eivät kuitenkaan olleet alkaneet parantua, joten hän ei ollut elänyt pitkään murtuman jälkeen. Kuvauksissa havaittiin myös vamma vasemmassa polvessa.

Tämä sai tutkijat tarkastelemaan uudestaan teoriaa siitä, että farao olisi kuollut pudottuaan vaunuistaan. Se olisi kuitenkin aiheuttanut vammoja ympäri kehoa, eikä sellaisia löytynyt.

Uusi teoria: Tutankhamen oli heikko

Monet muumiossa havaittavista vaurioista ovat syntyneet palsamoinnin tai Carterin tutkimusten aikana. Osa oli kuitenkin syntynyt jo faraon elinaikana, ja hän oli kärsinyt useista sairauksista.

the griffith institute & shutterstock

Päävamma tuli kuoleman jälkeen

Ensimmäiset röntgenkuvat vuodelta 1968 paljastivat kaksi irrallista luunkap­paletta Tutankhamenin kallossa. Siksi monet uskoivat, että farao oli kuollut jonkun iskettyä häntä päähän.

Kappaleet ovat kuitenkin irronneet vasta faraon kuoleman jälkeen, sillä muuten ne olisivat tarttuneet kalloon palsamoinnin aikana kaadettuun nesteeseen.

the griffith institute & shutterstock/university of liverpool

Sydämetön farao

Muumiolta puuttuu sydän ja kylkiluita. Syyksi on esitetty, että farao olisi kuollut hevosenpotkuun ja että palsamoijat olisivat poistaneet vaurioituneet elimet ja luut. Myös Carterin uskotaan turmelleen muumion rintakehää sitä tutkiessaan.

the griffith institute & shutterstock

Aiemmissa muumion kuvissa näkyy kuninkaan siitin. Se irtosi jossain vaiheessa, mutta se löytyi arkusta vuonna 2005.

the griffith institute & shutterstock

Tutankhamenin vasen reisiluu oli murtunut muutama päivä ennen kuolemaa.

the griffith institute & shutterstock

Polvivammakin palsamoitui

Reisiluun murtuman lisäksi Tutankhamenin vasen polvi oli mennyt sijoiltaan ja sitä ympäröivä kudos oli vahingoittunut.

Tutkijat löysivät muumion polvesta palsamointinestettä ja päättelivät sen perusteella, että Carter ei ollut aiheuttanut polvivammaa. Todennäköisempää onkin, että polvivamma on syntynyt samassa yhteydessä kuin reisiluun murtuma.

the griffith institute & shutterstock/cosmos magazine

Faraon jalkojen verenkierto oli heikko

Kuvauksissa on havaittu, että nuori farao on ollut pahasti raajarikkoinen. Monet vasemman jalan luista ovat surkastuneet, ja varsinkin isovarpaan vie­reinen varvas on ollut pahoin epämuodostunut.

Vasemman jalan vammojen takia Tutankhamen on käyttänyt kävelysauvaa ja tukeutunut vahvasti oikealle jalalle, jolloin siitä on tullut lattajalka.

Ilmeisesti Tutankhamenille oli puhjennut sisäsiittoisuuden takia Köhlerin tauti, jossa jalkojen verenkierto on heikko ja joka selittäisi jalkavaivat.

the griffith institute & shutterstock/Scanpix

Malaria ja sisäsiittoisuus syinä

Muumion jalkoja tutkittaessa löytyi mahdollinen selitys jalkavammoihin, sillä vasemmassa jalassa havaittiin huomat­tavaa luukatoa. Kyse on todennäköisesti ollut Köhlerin taudista, jossa verenkierto jalkoihin heikentyy.

Tauti on perinnöllinen, ja se lienee ollut seurausta sisäsiittoisuudesta. Köhlerin taudista kärsivät henkilöt kaatuilevat usein, mikä voisi selittää reisiluun
murtuman ja polven vääntymisen.

Silti pelkkä murtuma tuskin olisi tappanut Tutankhamenia, ja tutkijat löysivätkin lopulta kaikkein todennäköisimmän kuolinsyyn tutkiessaan faraon luuydintä.

Sieltä paljastui näet malarialoisen dna:ta. Tutankh­amen oli saanut malarian vaarallisimman muodon, Malaria tropican. Missä Tutankhamen sitten onkin viettänyt viimeiset hetkensä, ne tuskin ovat olleet kovin miellyttäviä.

Hän on todennäköisesti vapissut malarian aiheuttamassa kuume­horkassa ja kärsinyt kovia kipuja reisiluun murtuman takia. Malaria, heikentynyt immuunivaste ja jalka­vammat kuihd­uttivat vähitellen hengiltä vasta 19-vuotiaan faraon.