Noin vuodesta 1500 eaa. myös tavallista kansaa ja jopa eläimiä alettiin muumioida. 

© Shutterstock

Näin egyptiläiset muumioivat vainajansa

Egyptiläiset palsamoijat eivät halunneet paljastaa muumiointimenetelmiään. Me paljastamme ne nyt tässä.

perjantai 26. huhtikuuta 2019

Historioitsijat uskovat, että tapa muumioida vainajat alkoi Egyptissä sattumalta. Noin 3500-luvulla eaa. egyptiläiset haudattiin autiomaan hiekkaan, jossa lämmin ja kuiva ilmasto kuivatti ruumiit ja muumioi ne luonnollisesti.

Tästä seurasi, että ruumiin säilyttämisestä kuoleman jälkeen tuli keskeistä Egyptin kulttuurissa. Uskottiin, ettei henki pystyisi siirtymään tuonpuoleiseen, jos ruumis oli tuhoutunut.

Aluksi vain eliitin jäseniä muumioitiin

Egyptiläiset alkoivat itse palsamoida ja muumioida vainajiaan noin 2800-luvulla eaa. Aluksi näin tehtiin vain eliitille, mutta menetelmän kehittyessä muumiointi yleistyi

Noin vuodesta 1500 eaa. myös tavallista kansaa ja jopa eläimiä alettiin muumioida. Parhaiten säilyneet muumiot ovatkin peräisin juuri tältä kaudelta.

Vieraiden valtojen tunkeuduttua Egyptiin palsamoinnin laatu alkoi laskea. On arveltu, että kun muidenkin kulttuurien edustajat halusivat muumioida vainajansa, Egyptin palsamoijat eivät katsoneet tarpeelliseksi tehdä yhtä hyvää työtä kuin egyptiläisten muumioiden kanssa.

Egyptiläiset palsamoijat työskentelivät temppeleissä Niilin länsirannalla kaukana asuinalueista. Tavallisen kansan ei sopinut tietää, miten ruumiit muumioitiin. Katso kuvasta, miten se tapahtui:

Ehkä sinua kiinnostaa...