Näin egyptiläiset muumioivat vainajansa

Egyptiläiset palsamoijat eivät halunneet paljastaa muumiointimenetelmiään. Me paljastamme ne nyt tässä.

Noin vuodesta 1500 eaa. myös tavallista kansaa ja jopa eläimiä alettiin muumioida.

© Shutterstock

Historioitsijat uskovat, että tapa muumioida vainajat alkoi Egyptissä sattumalta.

Noin 3500-luvulla eaa. egyptiläiset haudattiin autiomaan hiekkaan, jossa lämmin ja kuiva ilmasto kuivatti ruumiit ja muumioi ne luonnollisesti.

Tästä seurasi, että ruumiin säilyttämisestä kuoleman jälkeen tuli keskeistä Egyptin kulttuurissa. Uskottiin, ettei henki pystyisi siirtymään tuonpuoleiseen, jos ruumis oli tuhoutunut.

Aluksi vain eliitin jäseniä muumioitiin

Egyptiläiset alkoivat itse palsamoida ja muumioida vainajiaan noin 2800-luvulla eaa. Aluksi näin tehtiin vain eliitille, mutta menetelmän kehittyessä muumiointi yleistyi

Noin vuodesta 1500 eaa. myös tavallista kansaa ja jopa eläimiä alettiin muumioida. Parhaiten säilyneet muumiot ovatkin peräisin juuri tältä kaudelta.

Vieraiden valtojen tunkeuduttua Egyptiin palsamoinnin laatu alkoi laskea. On arveltu, että kun muidenkin kulttuurien edustajat halusivat muumioida vainajansa, Egyptin palsamoijat eivät katsoneet tarpeelliseksi tehdä yhtä hyvää työtä kuin egyptiläisten muumioiden kanssa.

Menetelmä oli salaisuus

Egyptiläiset palsamoijat työskentelivät temppeleissä Niilin länsirannalla kaukana asuinalueista. Tavallisen kansan ei sopinut tietää, miten ruumiit muumioitiin.

Imageselect

Perhe maksoi kykynsä mukaan

Kun egyptiläinen kuoli, perhe vei ruumiin palsamoijalle, joka oli myös pappi. Sovittiin hinta, joka riippui tehtävän toimenpiteen laajuudesta. Köyhillä ei usein ollut varaa täydelliseen palsamointiin, joten he maksoivat papille vain loitsuista ja ruumiin yksinkertaisemmasta säilömisestä.

Imageselect

Ruumis pestiin viinillä

Ensin ruumis pestiin viinillä ja Niilin vedellä. Näin varmistettiin, että vainaja oli edustuskunnossa siirtyessään tuonpuoleiseen.

Imageselect

Sisäelimet poistettiin

Ruumiin vatsa avattiin ja sisäelimet sydäntä lukuun ottamatta poistettiin. Aivot poistettiin koukulla sieraimen kautta.

Imageselect

Suolapussit imivät nesteen

Ruumis täytettiin natronsuolaa sisältävillä pusseilla ja peitettiin paksun natronkerroksen alle 40 päiväksi. Suola imi ruumiista nestettä ja pysäytti mätänemisprosessin.

Imageselect

Öljy teki ihosta kimmoisan

Kun ruumis oli kuivattu sisältä, se täytettiin esimerkiksi sahanpuruilla niin, että se näytti jälleen ihmiskeholta. Lisäksi sitä hierottiin öljyillä ja hajusteilla, jotka tekivät ihosta pehmeämmän.

Imageselect

Käärinliinat

Lopuksi ruumiin ympärille kiedottiin noin 20 kerrosta kangasta. Kerroksien väliin voideltiin hartsia pitämään kankaita paikallaan. Muumiolle asetettiin naamio, johon oli maalattu vainajan kasvot.

Imageselect