Warsaw Mummy Project

Muumiopapitar kätki yllätyksen

Egyptologit kokivat elämänsä yllätyksen ottaessaan CT-kuvia muumiosta, jonka luultiin olevan noin 2 000 vuotta sitten elänyt mies. Ruudulle ilmestyi kuitenkin jotain odottamatonta.

Puolalaistutkijoita odotti suuri yllätys vuonna 2016 näiden tutkiessa muumioitua pappia, joka oli elänyt 2 100 vuotta sitten Egyptissä Thebassa. Kävi nimittäin ilmi, että pappi ei ollutkaan mies vaan nainen eli papitar. Mutta nyt puolalaistutkijat ovat tehneet vieläkin suuremman löydön.

Tohtori Marzena Ożarek-Szilke Varsovan yliopistosta oli tutkimassa muumiota yhdessä miehensä Stanisław Szilkecin kanssa, kun he havaitsivat muumiosta otetuissa kuvissa jotakin outoa.

”Havaitsimme naisen vatsassa jotakin, joka oli tuttu näky meille kolmen lapsen vanhemmille: pienen jalan”, tutkijat kertoivat.

Muumion vatsassa näkyvä pieni jalka erottuu selvästi CT-kuvassa.

© Warsaw Mummy Project/HISTORIE

Maailman ensimmäinen raskaana ollut muumio

Kyseessä on ensimmäinen raskaana olleen naisen muumiolöytö. Yleensä sikiö poistettiin ennen palsamointia, jotta ruumis säilyisi paremmin. Puolalaistutkijat eivät vielä tiedä, oliko sikiö tässä tapauksessa liian vaikea poistaa vai jätettiinkö se muumion vatsaan uskonnollisista tai muista syistä.

”Tuntemattomasta syystä sikiötä ei poistettu muumion vatsasta palsamoinnin aikana”, kertoo Wojciech Ejsmond Puolan Tiedeakatemiasta. Hän kertoo myös, että seuraavaksi selvitetään naisen kuolinsyytä: kuoliko hän raskauteen liittyviin syihin vai kenties onnettomuudessa.