Muumioidut jalat kertovat uutta tietoa egyptiläiskuningattaresta

Tutkijoilla on tähän asti ollut niukasti tietoa Egyptin kuningattaresta Nefertarista. Kaksi muumioitua jalkaa voi muuttaa asian.

Ne näyttävät vaatimattomilta, mutta 3 200 vuotta sitten ne olivat osa kuningatar Nefertarin kehoa.

© Michael Habicht

Kahden muumioidun jalan jäännökset ovat olleet pitkään esillä italialaisessa museossa herättämättä suurta huomiota.

Jatkossa reisiluun palaset ja polvilumpiot saanevat kuitenkin paljon enemmän huomiota osakseen. 3 200 vuotta vanhojen luiden analysointi nimittäin viittaa siihen, että jalat ovat Egyptin kuningattaren Nefertarin.

Faraon lempivaimo

Ramesses II:lla oli yli 200 vaimoa ja rakastajatarta. Hänen suosikkinsa oli kuitenkin Nefertari, joka oli myös hänen ensimmäinen vaimonsa.

Nefertari tunnettiin kauneudestaan, viisaudestaan ja aktiivisuudestaan Egyptin ulkopolitiikassa, ja kuoltuaan hän sai ylellisen hautakammion Kuningattarien laaksosta.

Haudanryöstäjät ovat tunkeutuneet hautaan, ja suurin osa niin Nefertarin muumiosta kuin haudan aarteistakin on hävinnyt. Nyt tutkijat uskovat kuitenkin voivansa luoda kuningattaren jalkojen perusteella hänestä tarkan kuvan.

Esimerkiksi polvien koon perusteella on laskettu, että Nefertari oli 165–168 senttiä pitkä eli pidempi kuin 84 prosenttia aikansa naisista. Kuollessaan hän oli 40–60-vuotias.

Nefertarin hautakammio oli koristeltu valtavalla seinämaalauksella, joka kuvasti hänen ajatonta kauneuttaan. Maalausta pidetään nykyään yhtenä muinaisen Egyptin merkittävimmistä taideteoksista.

© Wikimedia

Merkityksellinen kuningatar

Muumioitujen jalkojen epäiltiin pitkään kuuluvan Nefertarille, mutta vasta nyt asiasta on saatu varmuus.

Michael Habicht, joka on egyptologi Zürichin yliopiston evoluutiolääketieteen laitoksella, odottaa innolla tutkimusten lopullisia selvityksiä Nefertarista.

”Hän on yksi suurimmista ja merkityksellisimmisistä kuningattarista, mitä Egyptillä on koskaan ollut”, Habicht toteaa.