Shutterstock
Ikivanha reliefi kuvaa Hatšepesutin retkikuntaa Puntiin

Muinainen Punt oli ”jumalten maa”

Vuosikymmeniin tutkijat eivät tienneet varmuudella, missä muinainen Puntin kuningaskunta sijaitsi. Vastaus on nyt selvinnyt.

Muinaisen egyptiläisen perimätiedon mukaan Punt oli mystinen, vehreä ja erittäin rikas kuningaskunta, jonka vauraus teki ilmeisen vaikutuksen egyptiläisiin, sillä Punt mainitaan monissa lähteissä, kuten hautojen ja temppelien reliefeissä. Niissä kerrotaan, että faraot lähettivät Puntiin suuria retkikuntia ostamaan ylellisyystavaroita, joita ainoastaan Puntin kauppiaat myivät.

Kysytyimpiä tuotteita olivat kulta, norsunluu, suitsukkeet, mausteet ja eksoottiset eläimet.

Reliefi Hatšepesutin Puntin-retkikunnasta

Hatšepesutin kuolintemppelin reliefi kuvaa tarunomaista retkikuntaa Puntin kuningaskuntaan.

© Robert Burch/Imageselect

Egyptiläiset purjehtivat Puntiin ostamaan eksoottisia eläimiä, kuten paviaaneja

Eksoottiset eläimet kuuluivat Puntin kysytyimpiin vientitavaroihin. Erityisesti egyptiläiset hankkivat paviaaneja, sillä he uskoivat, että niillä oli erityinen suhde jumaliin. Paviaaneja uhrattiin mm. kuun jumala Thotille.

Ensimmäiset kauppamatkat tehtiin noin 2500 eaa., ja seuraavina vuosituhansina jokainen itseään kunnioittava farao lähetti kauppalaivoja Puntiin hakemaan eksoottisia tavaroita. Kuuluisin näistä matkoista oli Hatšepesutin (1507–1458 eaa.) lähettämä retkikunta. Hänen kirjurinsa kuvailivat Puntia ”jumalten maaksi”, jota oli siunattu monilla ihanilla tavaroilla.

Egyptiläisten Puntinmatkat alkoivat noin 4 500 vuotta sitten.

Look and Learn/Bridgeman Images

Hatšepesut lähetti suuren retkikunnan Puntiin noin vuonna 1500 eaa. Hänen viisi kauppalaivaansa toivat sieltä muun muassa suitsukkeita ja mirhaa.

Look and Learn/Bridgeman Images

Laivat purjehtivat egyptiläislähteiden mukaan etelään lähtiessään Puntiin. Puntin on täytynyt siis sijaita Punaisenmeren eteläosassa, mitä käsitystä uudet tutkimukset tukevat.

Look and Learn/Bridgeman Images

Vaikka Punt mitä ilmeisimmin oli sekä vauras että vaikutusvaltainen, historioitsijoilla on siitä hyvin niukasti tietoa. Egyptiläisten lähteiden mukaan Punt sijaitsi Egyptin eteläpuolella, mutta valtion tarkka sijainti on ollut arvoitus, sillä tutkijat eivät ole löytäneet siitä arkeologisia jäännöksiä.

Vuonna 2020 yhdysvaltalaisen Dartmouth Collegen tutkijat kuitenkin selvittivät, että Puntin kuningaskunta sijaitsi todennäköisesti Afrikan sarvessa Itä-Afrikassa alueella, jossa nykyisin ovat Etiopia, Eritrea, Djibouti sekä osia Somaliasta ja Jemenistä.