Muinainen hautapaikka Egyptissä sisälsi ainutlaatuisia löytöjä

Arkeologit löysivät hautapaikan, jossa oli ylipapin tyttären värikäs arkku sekä pitkiä katkelmia tärkeästä teoksesta sisältänyt kokonainen kirjoituskäärö.

Hautalöytö, muumio

Kaiverretun ja maalatun puuarkun kuva esittää Tadi Essahia, Ashmuneinin Djehutin ylipapin tytärtä.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Arkeologit ovat jo pitkään tienneet Al-Gharafan alueella sijaitsevasta erikoisesta Tuna El-Gebelin nekropolista. Paikka sijaitsee Egyptissä runsas 170 kilometriä Kairosta etelään.

Useissa muinaisissa teksteissä on mainittu alueella oleva Uuden valtakunnan (1550–1070 eaa.) aikainen hautapaikka.

Aiemmin arkeologit ovat kuitenkin löytäneet ”vain” Vanhan valtakunnan (2686–2181 eaa.), Ensimmäisen välikauden (2181–2055 eaa.), Keskivaltakunnan (2055–1650 eaa.) ja Myöhäiskauden (712–332 eaa.) ajan hautapaikkoja.

Vuonna 2017 alueella aloitettiin jälleen uusi kaivausprojekti, ja nyt Egyptin matkailu- ja antiikkiministeriö on ilmoittanut Facebookissa löytäneensä Uuden valtakunnan aikaisen hautapaikan.

Hautapaikan arvellaan olevan yli 3 000 vuotta vanha, ja siellä on useita muinaisen Egyptin korkea-arvoisille virkamiehille ja papeille kuuluvia arkkuja ja muita esineitä.

Useat haudoista on kaiverrettu kallioseiniin, ja arkkuja on sekä kivisiä että puisia ja monissa niistä on hyvin säilyneitä muumioita.

Värikäs arkku ja tärkeä papyrus

Yksi eniten huomiota herättäneistä esineistä on värikäs, kaiverrettu arkku, joka kuuluu myös nimellä Thot tunnetun muinaisen egyptiläisen Djehuti-jumalan ylipapin tyttärelle. Djehuti oli muun muassa kirjoituksen jumala.

Haudatun uskotaan olleen Tadi Essah, Djehutin ylipapin tytär, kun taas toinen löydetty arkku kuuluu Nani-nimiselle naiselle, joka tunnettiin ”Djehuti-jumaluuden laulajana”.

Lisäksi arkeologit ovat löytäneet paikalta satoja amuletteja ja koriste-esineitä.

Gravfund Egypten.

Ylhäällä vasemmalla osa kanooppiastioista, joihin vainajan sisäelimet säilöttiin. Ylhäällä oikealla on patsas hautakammiosta. Alhaalla vasemmalla on Nani-nimisen naisen arkku. Oikealla alhaalla on šabti-veistoksia.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Tadi Essahin arkun vierestä löytyi puulaatikko, jossa oli muumioita muistuttavia hautafiguureita eli šabti-patsaita. Niitä sijoitettiin hautausmaille siinä uskossa, että ne toimisivat palvelijoina tuonpuoleisessa.

Samassa laatikossa oli myös kanooppiastioita, joihin muinaiset egyptiläiset säilöivät ruumiista muumiointiprosessissa poistettuja sisäelimiä, kuten keuhkot, maksan ja suolet, tuonpuoleista varten.

Yksi yllättävä löytö hautapaikalta on täydellinen ja hyvin säilynyt papyruskäärö, jonka pituus on 13–15 metriä.

Käärössä on kuvia ja kappaleita Kuolleiden kirjasta, joka on vainajille tuonpuoleiseen tarkoitettu opas ja jota alettiin laatia Uuden valtakunnan aikana. Tämä on ensimmäinen alueelta löydetty kokonainen papyrus.

Kuolleiden kirjaa pidettiin pyhänä tekstinä. Se sisälsi loitsuja ja maagisia kaavoja vainajan suojelemiseksi ja auttamiseksi kuolemanjälkeisessä elämässä.