Miten hieroglyfien arvoitus ratkaistiin?

Miten hieroglyfien merkitys saatiin selville?

Rosettan kivessä on hieroglyfejä (ylinnä), demioottista kirjoitusta (keskellä) ja klassista kreikkaa (alinna).

VASTAUS Egyptiläinen Rosettan kivi on epäilemättä eräs kaikkien aikojen eniten huomiota herättänyt arkeologinen löytö, sillä sen ansiosta oli mahdollista ratkaista hieroglyfien arvoitus. Kivi on peräisin vuodelta 196 eKr. Sen teksti on kirjoitettu kuningas Ptolemaios V:n kunniaksi kolmella kirjoituksella: hieroglyfeillä, demoottisella kirjoituksella (muinaisegyptin myöhempi muoto) ja klassiseksi kreikaksi.

Hieroglyfit katosivat 300-luvulla jKr., kun vanha egyptiläinen uskonto hävisi. Rosettan kaupungissa sijainneeseen temppeliin sijoitettu kivi käytettiin rakennusmateriaalina.

Napoleonin armeija löysi

Hieroglyfit olivat arvoitus satojen vuosien ajan. Aleksandrian ulkopuolella työskennelleet Napoleonin sotilaat löysivät kiven seinään muurattuna vuonna 1799. Pari vuotta myöhemmin brittisotilaat ottivat sen sotasaaliiksi, ja se päätyi British Museumiin Lontooseen, jossa sitä yhä säilytetään.

Vuonna 1822 ranskalainen Jean-François Champollion onnistui tulkitsemaan muinaiset tekstit vertaamalla kiven eri kirjoitusmuotoja toisiinsa.