Shutterstock

Mitä muinaiset egyptiläiset söivät?

Mitä ruoka-aineita muinaiset egyptiläiset käyttivät?

Egyptiläiset söivät kasvisruokaa, etenkin viljaa

Seinämaalauksissa egyptiläiset kuvataan usein kalastamassa tai metsästämässä, mutta oikeuslääketieteellisten tutkimusten perusteella egyptiläiset söivät pääasiassa kasvisruokaa.

Kun ranskalainen tutkijaryhmä teki isotooppianalyysejä vuosina 3500 eaa. – 600 jaa. haudatuille muumioille, selvisi, että Egyptissä syötiin eniten vehnää ja ohraa. Viljasta, etenkin emmer­vehnästä, leivottiin leipää, jota egyptiläiset söivät paljon.

Muinaisessa Egyptissä olutta kului paljon

Leipää nautittiin usein sipulin tai muiden kasvisten kera ja se huuhdottiin alas sakealla oluella. Olut valmistettiin samassa tilassa kuin leipä, sillä leipää käy­tettiin myös oluen valmistukseen.

Egyptissä nautittiin runsaasti, sillä useimmilla ei ollut saatavilla puhdasta vettä. Olut oli myös tärkeä proteiinin ja kivennäis- ja hivenaineiden lähde.

Pyramidin rakentajat saivat syödäkseen lihaa

Lihaa ja kalaa oli harvoin tavallisen egyptiläisen ruokapöydässä. Poikkeuksen muodostivat pyramideja rakentaneet tuhannet työläiset.

Arkeologisten löytöjen perusteella jokainen työläinen sai päivittäin vähintään 200 grammaa naudan-, lampaan- tai vuohenlihaa.