Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Horuksen silmä oli tärkeä muinaisille egyptiläisille?

Muinainen egyptiläinen symboli oli tärkeä egyptiläisille, ja sen onnea tuovaan ja epäonnea torjuvaan voimaan uskotaan edelleen Välimeren alueella.

Album/Fine Art Images/Imageselect

Muinaisille egyptiläisille Horuksen silmä oli onnea tuottava symboli.

Se symboloi suojelusta ja terveyttä ja oli sen vuoksi yleinen esimerkiksi koruissa, joiden uskottiin suojaavan omistajaansa pahuudelta ja epäonnelta.

Horuksen silmä -amuletteja ja -seinämaalauksia on löydetty muun muassa faraoiden haudoista, joissa niiden tarkoitus oli suojella hallitsijaa tuonpuoleisessa. Myös egyptiläiset laivat koristeltiin usein silmäsymbolilla, jotta se torjuisi onnettomuuksia merellä.

Horus oli taivaan jumala, joka kuvattiin usein haukkana tai haukkapäisenä miehenä. Egyptiläisen mytologian mukaan Horus menetti toisen silmänsä taistelussa toisen jumalan kanssa, mutta pian silmä palautui ennalleen, ja siksi sillä uskottiin olevan maagisia parantavia voimia.

Silmällä on muutenkin usein ollut erityinen merkitys muinaisissa uskonnoissa ja uskomuksissa. Egyptiläiset uskoivat kreikkalaisten ja roomalaisten tavoin, että ihmissilmällä oli maagisia voimia.

Esimerkiksi toista ihmistä saattoi vahingoittaa katsomalla häntä pahasti niin sanotulla pahalla silmällä. Pahalta silmältä saattoi välttyä kantamalla suojaavaa silmäamulettia.

Horuksen silmä on edelleen suosittu Välimeren alueella esimerkiksi koruissa ja veneiden koristeena.

Egyptin tärkeitä jumalia:

  • Amen (Amon) oli jumalista mahtavin ja Egyptin faraoiden isä.

  • Osiris hallitsi alamaailmaa ja päätti kuolleiden kohtalosta.

  • Ra oli auringon jumala ja maailman luoja.

Lue myös:

Egyptiläiset

3 000 vuotta vanhan muumion arvoitus ratkesi

2 minuuttia
Egyptiläiset

Näin lapsifarao kuoli

6 minuuttia
Egyptiläiset

Kissoja palvottiin muinaisessa Egyptissä

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota