John William Waterhouse & Netflix
Kleopatra Netflix

Mikä oli Kleopatran etninen tausta?

Kleopatran etnisyys on askarruttanut historioitsijoita vuosisatojen ajan. Nyt Netflix on julkaissut draamadokumenttisarjan , jossa Kleopatra kuvataan mustaihoiseksi – vaikka historialliset lähteet ovat eri mieltä.

”Netflix yrittää luoda hämmennystä ja uskotella virheellisesti, että Egyptin sivilisaatio olisi alkuperältään mustaihoinen”, toteaa tunnettu egyptiläinen arkeologi Zahi Hawass.

Hänen kommenttinsa liittyy suoratoistopalvelu Netflixin uuteen draamadokumenttisarjaan Egyptin kuningattaresta Kleopatra VII:stä (69–30 eaa.).

Sarjassa Kleopatraa esittää mustaihoinen näyttelijä, mikä on kirvoittanut kritiikkiä niin egyptiläisiltä, kreikkalaisilta kuin makedonialaisiltakin.

VIDEO: Katso Netflixin ”Kuningatar Kleopatran” traileri

Esivanhemmat olivat kreikkalaisia

Antiikin aikaiset kirjalliset lähteet eivät käsittele Kleopatran etnisyyttä, mutta hänen syntyperästään on säilynyt joitain vihjeitä.

Kleopatran tiedetään syntyneen makedonialais-kreikkalaisen Ptolemaios I:n 250 vuotta aiemmin perustamaan dynastiaan.

Dynastia tunnettiin sisarusavioliitoista. Kleopatran isoisällä oli kuitenkin kahden kreikkalaisen vaimonsa lisäksi jalkavaimo, jonka etnisyyttä ei tiedetä.

Jalkavaimo saattoi teoriassa olla Kleopatran isoäiti, mutta todisteita siitä ei ole eivätkä vanhat lähteet viittaa siihen, että hän olisi ollut musta.

Myös Kleopatran isällä oli useita vaimoja, ja kreikkalaisen historioitsija Strabonin mukaan he olivat ylhäistä sukua. Niinpä he olivat todennäköisesti kreikkalaisia tai Egyptin uskonnollista eliittiä, joka solmi avioliittoja kreikkalaisten kanssa.

Historioitsijat ovatkin yksimielisiä siitä, että Kleopatra oli joko täysin kreikkalainen tai hänellä oli muutamia egyptiläisiä esi-isiä, jotka tuskin olivat mustia. Niinpä Kleopatra muistuttikin todennäköisesti Välimeren alueen naisia.

Tätä käsitystä tukevat myös Kleopatraa esittävät vanhat patsaat ja kolikot.

Kleopatran monet kasvot

Kleopatra VII on yksi antiikin kuuluisimmista henkilöistä, ja hänen tarinansa on kiehtonut elokuvantekijöitä pitkään. Egyptin kuuluisaa kuningatarta onkin kuvattu hyvin eri tavoin lukuisissa elokuvissa.

Kleopatra
© Paramount Studios

Kleopatra (1934)

Kuka esittää Kleopatraa?
Claudette Colbert

Millaiseksi hänet kuvataan?
Elokuvan Kleopatra on viekas viettelijätär, joka hyödyntää kauneuttaan ja oveluuttaan kahmiakseen valtaa. Hän on valmis pettämään rakkaansa ja käyttää seksuaalisuuttaan aseenaan ohjaillakseen miehiä ja saavuttaakseen tavoitteensa.

Kleopatra
© 20th Century Studios

Kleopatra (1963)

Kuka esittää Kleopatraa?
Elizabeth Taylor

Millaiseksi hänet kuvataan?
Kleopatra on vahva ja karismaattinen kuningatar, joka puolustaa valtakuntaansa roomalaisilta. Kuningatar on älykäs ja poliittisesti ovela, mutta hän käyttää myös viehätysvoimaansa manipuloidakseen ihmisiä.

Kleopatra
© Netflix

Kuningatar Kleopatra (2023)

Kuka esittää Kleopatraa?
Adele James

Millaiseksi hänet kuvataan?
Netflixin sarjassa Egyptin kuningatar on vahva ja vaikutusvaltainen nainen, joka yrittää pitää valtakuntansa koossa. Vaikka elokuva pyrkii olemaan dokumentti, siinä todetaan useaan otteeseen, että Kleopatra olisi voinut olla myös mustaihoinen.