Magnus Manske
Nefertiti.

Mihin kuningatar Nefertiti katosi?

Nefertiti oli yksi Egyptin vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, kun hän katosi jäljettömiin noin vuonna 1340 eaa. Historioitsijat ovat sittemmin kehitelleet useita teorioita hänen kohtalostaan.

Harvan historiallisen henkilön nimi on ikuistunut niin vahvasti muinaisen Egyptin aikakirjoihin kuin kuningatar Nefertitin.

Nefertiti tunnettiin kauneudestaan ja poliittisesta oveluudestaan, ja hän seisoi aviomiehensä farao Akhenatenin rinnalla Egyptin historian vaiherikkaimpiin kuuluvana aikana 1400-luvulla eaa.

Nefertiti auttoi Akhenatenia perustamaan Egyptiin historian ensimmäisen yksijumalaisen uskonnon ja hallitsemaan kukoistavaa valtakuntaa – kunnes hän yhtäkkiä katosi egyptiläisten yleensä yksityiskohtaisista aikakirjoista Akhenatenin valtakauden 12. vuonna.

Historioitsijat ja egyptologit ovat pitkään pohtineet, mitä Nefertitille tapahtui.

Aiemmin asiantuntijat arvelivat, että kuuluisa kuningatar joutui jostakin syystä Akhenatenin epäsuosioon ja farao karkotti hänet hovistaan.

Toisen teorian mukaan Nefertiti kuoli – joko luonnollisista syistä, loukkaantumisen vuoksi tai Egyptissä raivonneen ruttoepidemian uhrina.

Nefertiti.

Nefertiti tunnetaan kauneudestaan, mutta hänellä oli myös merkittävä rooli Egyptin politiikassa.

© Magnus Manske

Vaihtoiko Nefertiti nimeä?

Kolmannen, viime vuosina yhä enemmän kannatusta saaneen, teorian mukaan Nefertiti otti uuden nimen ja hallitsi yksin Akhenatenin kuoleman jälkeen.

Tämä teoria perustuu osaksi vuonna 2012 löydettyyn kaiverrokseen, jonka perusteella Nefertiti voi olla sama henkilö kuin Neferneferuaten – tähän asti tuntematon naispuolinen farao, joka hallitsi Akhenatenin jälkeen.

Teoriaa tukee sekin, että monet arkeologiset löydöt kuvaavat Nefertitiä faraona, joka muun muassa ajoi vaunuilla ja palvoi auringonjumala Atenia.

Monista teorioista huolimatta historioitsijat eivät edelleenkään tiedä varmasti, mitä Nefertitille tapahtui, ja hänen lopullinen kohtalonsa on yhä hämärän peitossa.