Maailman nuorin muumio löydetty
Maailman nuorin muumio osoittaa, että egyptiläiset pitivät hautajaisrituaaleja erittäin tärkeinä.

Sarkofagi (vas.) on kenkälaatikon kokoinen. CT-kuvaus näyttää, että muumioidun sikiön (oik.) kädet on aseteltu ristiin rinnan päälle.
Kun Cambridgessä sijaitsevan Fitzwilliam-museon egyptologit viime viikolla tutkivat pientä, muinaisesta Egyptistä peräisin olevaa puusarkofagia, he odottivat löytävänsä sen sisältä aikuisen vainajan balsamoituja elimiä. Sen sijaan he löysivät muumioidun sikiön.
Maailman nuorin muumio
Sekä arkkua että muumiota tutkittiin röntgenillä ja tietokonetomografialla. Sikiössä ei näy merkkejä sairaudesta tai vammoista, ja tutkijat arvelevat, että kyseessä on abortoitunut sikiö.
Sikiö oli kääritty huolellisesti kääreisiin ja peitetty mustalla pihkalla, ja se oli aseteltu kädet ristiin rinnan päälle.
Sikiön arvellaan olleen 16–18 viikon ikäinen, kun se haudattiin, ja se on siten historian tiedetysti nuorimpana muumioitu ihmisalku.
Egyptiläiset arvostivat elämää
44 senttiä pitkä sarkofagi on ajoitettu noin vuoteen 600 eaa., ja se löytyi vuonna 1907 Gizasta Egyptistä, josta se vietiin Fitzwilliam-museoon. Arkku on huonossa kunnossa, mutta se on selvästi ollut hienosti koristeltu.
Fitzwilliam-museon konservointijohtaja Julie Dawson pitää löytöä mullistavana:
”Se kertoo meille siitä, miten arvokkaana syntymätöntäkin lasta pidettiin muinaisessa Egyptissä ja miten tärkeitä hautajaisrituaalit egyptiläisille olivat. Hautajaisvalmistelut ja hienosti työstetty arkku osoittavat, että egyptiläiset arvostivat suuresti elämää jo sen ensihetkistä alkaen.”