Kuka oli Egyptin ensimmäinen farao?

Arkeologinen löytö näyttää tarjoavan vastauksen erääseen muinaisen Egyptin suurimmista arvoituksista.

Arkeologinen löytö näyttää tarjoavan vastauksen erääseen muinaisen Egyptin suurimmista arvoituksista.

Shutterstock

Egyptin ensimmäinen hallitsijadynastia perustettiin vuoden 3100 eaa. tienoilla, kun Egypti oli yhdistynyt yhdeksi valtakunnaksi.

Historioitsijat eivät kuitenkaan ole täysin yksimielisiä siitä, kuka Egyptin ensimmäinen farao oli. Yksi ehdokas on Menes, joka mainitaan muun muassa Egyptin kuningasluettelossa ja historioitsija Diodoroksen (noin 90–30 eaa.) kirjoituksissa.

Kirjalliset viittaukset Menekseen ovat kuitenkin peräisin ajalta tuhansia vuosia faraon oletetun elinajan jälkeen, eikä hänen historiallisuudestaan siksi ole täyttä varmuutta.

Useimmat tutkijat pitävätkin ensimmäisenä faraona Narmeria, joka tunnetaan lukuisista arkeologisista löydöistä, kuten niin sanotusta Narmerin paletista.

Löytöjen perusteella Narmer valloitti ja yhdisti Egyptin ja hallitsi valtakuntaa ensimmäisenä faraona.

Melko suositun teorian mukaan Menes ja Narmer olivat yksi ja sama henkilö ja ”Menes” on ehkä ollut useiden hallitsijoiden käyttämä arvonimi.

Ennen Egyptin yhdistymistä alueella oli kaksi valtakuntaa, Ylä- ja Ala-Egypti, joilla oli oma hallitsijansa ja kruununsa. Noin 5 000 vuotta sitten Ala-Egyptin kuningas Narmer valloitti etelänaapurinsa ja perusti uuden pääkaupungin Memfisiin.

Sieltä hän hallitsi hedelmällisen Niilin suiston maanviljelyä sekä tuottoisia kauppareittejä Lähi-itään.

Vähitellen faraoiden valta ja vauraus kasvoivat, ja heitä alettiin pitää jumalten edustajina maan päällä.

Lue myös: Olympoksen 12 kreikkalaista jumalaa hallitsivat Kreikkaa