Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuinka sisäsiittoisia Egyptin faraot olivat?

Egyptin faraoilla oli usein synnynnäisiä vaivoja, joiden uskotaan johtuneen sukupolvia jatkuneesta sisäsiittoisuudesta.

G. Elliot Smith

Sisarusavioliitot olivat muinaisen Egyptin kuninkaallisten keskuudessa yleisiä, ja erityisen tavallisia ne olivat 18. dynastian (1550–1292 eaa.) aikana.

Monien faraoiden kasvoissa näkyy merkkejä sisäsiittoisuudesta, kuten kasvojen ­poikkeuksellisen pitkä muoto, naiselliset piirteet sekä erilaiset epämuodostumat.

Esimerkiksi vuosina 1378–1362 eaa. hallinneella farao Akhenatenilla on kuvissa usein pitkät, kapeat ja naiselliset kasvot, rinnat sekä pömppömaha.

Laajin faraoiden sisäsiittoisuutta koskeva tutkimus tehtiin vuonna 2015, jolloin tutkijat kävivät läpi kaikkiaan 259 egyptiläistä muumiota.

Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että kuninkaallisten pituuserot olivat pienempiä kuin väestössä keskimäärin, mikä on yleinen merkki sisäsiittoisuudesta.

Kun faraoiden sisäsiittoisuuden astetta arvioitiin, korkeimmalle sijoittui Amenhotep I, jonka todettiin syntyneen kolmen sukupolven sukulaisavioliittojen tuloksena.

Tutankh­amenille vanhempien sukurutsa taas aiheutti mm. kampurajalan.

Lue myös:

Egyptiläiset

Kuinka sisäsiittoisia faraot olivat?

1 minuuttia
Egyptiläiset

Top 10: Egyptin mahtavimmat faraot

7 minuuttia
Egyptiläiset

Tavallinen Akhenaten

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota