Kirkuva muumioprinsessa kuoli yksin

Kuninkaallinen nainen kuoli noin 3 000 vuotta sitten Egyptissä, ja hänen kuolemansa on askarruttanut nykytutkijoita. Ei askarruta enää.

Kuninkaallinen nainen kuoli noin 3 000 vuotta sitten Egyptissä, ja hänen kuolemansa on askarruttanut nykytutkijoita. Ei askarruta enää.

Shutterstock

Kaksi egyptiläistä tutkijaa on ratkaissut Egyptistä Luxorista vuonna 1881 löytyneen ”kirkuvan naismuumion” salaisuuden.

Muumion käärinliinoissa lukee ”Kuninkaallinen tytär, kuninkaallinen sisar Meritamen”, mikä viittaa siihen, että 3 000 vuotta sitten kuollut vainaja oli prinsessa.

Yleensä egyptiläiset muumiot on asetettu makaamaan suoriksi ojennukseen ja suu kiinni, mutta muumioprinsessan jalat ovat koukussa ja suu avoinna ikään kuin jähmettyneenä kesken tuskanhuudon.

Luxorista löydetyn prinsessan muumion kuolinsyy selvisi tietokonekerroskuvauksessa.

© Cairo University

Kuvaus paljasti huudon syyn

Egyptologi Zahi Hawass ja Kairon yliopiston radiologian professori Sahar Saleem tekivät muumiolle CT- eli tietokonekerroskuvauksen, joka paljasti, että prinsessa oli kuollessaan noin 60-vuotias.

Lisäksi tutkimus paljasti, että hänellä oli verisuonten ahtaumia eri puolilla kehoaan, muun muassa sydämen valtimoissa. Hawass ja Saleem uskovat, että valtimoahtaumat aiheuttivat naiselle tappavan sydänveritulpan.

”Palsamoijat eivät ole siksi kyenneet sulkemaan hänen suutaan, ja hänen kehonsa ja kasvonsa ovat jääneet sellaisiksi kuin ne olivat kuoleman hetkellä.” Zahi Hawass, egyptologi

Kuolemansyy ei kuitenkaan selitä, miksi egyptiläiset palsamoijat ovat jättäneet prinsessan kuolinkouristuksia muistuttavaan asentoon. Tutkijoilla on siitäkin teoriansa.

”Oletamme, että ”kirkuvan naismuumion” ruumis on löydetty vasta tunteja kuoleman jälkeen, jolloin rigor mortis eli kuolonkankeus on jo jähmettänyt ruumiin, Hawass selittää.

”Siksi palsamoijat eivät ole pystyneet sulkemaan hänen suutaan, ja hänen kehonsa ja kasvonsa ovat jääneet sellaisiksi kuin ne olivat kuoleman hetkellä.”