Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kirkuva muumioprinsessa kuoli yksin

Kuninkaallinen nainen kuoli noin 3 000 vuotta sitten Egyptissä, ja hänen kuolemansa on askarruttanut nykytutkijoita. Ei askarruta enää.

Shutterstock

Kaksi egyptiläistä tutkijaa on ratkaissut Egyptistä Luxorista vuonna 1881 löytyneen ”kirkuvan naismuumion” salaisuuden.

Muumion käärinliinoissa lukee ”Kuninkaallinen tytär, kuninkaallinen sisar Meritamen”, mikä viittaa siihen, että 3 000 vuotta sitten kuollut vainaja oli prinsessa.

Yleensä egyptiläiset muumiot on asetettu makaamaan suoriksi ojennukseen ja suu kiinni, mutta muumioprinsessan jalat ovat koukussa ja suu avoinna ikään kuin jähmettyneenä kesken tuskanhuudon.

Luxorista löydetyn prinsessan muumion kuolinsyy selvisi tietokonekerroskuvauksessa.

© Cairo University

Kuvaus paljasti huudon syyn

Egyptologi Zahi Hawass ja Kairon yliopiston radiologian professori Sahar Saleem tekivät muumiolle CT- eli tietokonekerroskuvauksen, joka paljasti, että prinsessa oli kuollessaan noin 60-vuotias.

Lisäksi tutkimus paljasti, että hänellä oli verisuonten ahtaumia eri puolilla kehoaan, muun muassa sydämen valtimoissa. Hawass ja Saleem uskovat, että valtimoahtaumat aiheuttivat naiselle tappavan sydänveritulpan.

”Palsamoijat eivät ole siksi kyenneet sulkemaan hänen suutaan, ja hänen kehonsa ja kasvonsa ovat jääneet sellaisiksi kuin ne olivat kuoleman hetkellä.”
Zahi Hawass, egyptologi

Kuolemansyy ei kuitenkaan selitä, miksi egyptiläiset palsamoijat ovat jättäneet prinsessan kuolinkouristuksia muistuttavaan asentoon. Tutkijoilla on siitäkin teoriansa.

”Oletamme, että ”kirkuvan naismuumion” ruumis on löydetty vasta tunteja kuoleman jälkeen, jolloin rigor mortis eli kuolonkankeus on jo jähmettänyt ruumiin, Hawass selittää.

”Siksi palsamoijat eivät ole pystyneet sulkemaan hänen suutaan, ja hänen kehonsa ja kasvonsa ovat jääneet sellaisiksi kuin ne olivat kuoleman hetkellä.”

Lue myös:

Egyptiläiset

Näin lapsifarao kuoli

6 minuuttia
Egyptiläiset

Horuksen silmä suojasi pahalta

2 minuuttia
Egyptiläiset

Egyptiläiset: Muinaisen Egyptin salaisuudet

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota