Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt
Salainen kammio Kheopsin pyramidissa.

Kheopsin pyramidista löytyi salainen kammio

Tutkijat ovat vuosia epäilleet, että Egyptin suurimman pyramidin pääsisäänkäynnin ylle kätkeytyy jotain. Modernin tekniikan avulla arvoitus on vihdoin ratkaistu.

Egyptologit ovat löytäneet salaisen kammion aivan Gizan Suuren pyramidin eli Kheopsin pyramidin pääsisäänkäynnin yltä.

Toistaiseksi on vielä epäselvää, miksi egyptiläiset ovat jättäneet pyramidin sisään kyseisen yhdeksän metriä pitkän ja kaksi metriä leveän tunnelimaisen tilan. Tutkimukseen osallistuneet asiantuntijat arvelevat, että tunnelin takana voi piillä vielä jotain, toisten mielestä kyseessä on puhtaasti rakennustekninen ratkaisu, jolla on haluttu keventää rakennuksen alempiin osiin kohdistuvaa painoa.

Pyramidia tutkittiin ultraäänellä ja kosmisilla hiukkasilla

Pyramidiin kätkeytyvä tila löydettiin osana mittavaa tieteellistä ScanPyramids-hanketta, joka käynnistyi vuonna 2015. Hankkeessa on mukana tutkijoita muun muassa Egyptistä, Ranskasta, Saksasta ja Japanista.

Ryhmän mukaan heidän mottonsa voisi kuulua seuraavasti: ”Vaikka arvoitus on 4 500 vuotta vanha, se ei tarkoita, etteikö sitä voisi ratkaista”. He hyödyntävät Egyptin suurten pyramidien tutkimuksessaan modernia tekniikkaa, jolla pystytään havaitsemaan muun muassa tuhansia vuosia kätkössä olleita rakenteita.

Salainen huone pyramidissa.

Tutkijat ovat voineet luoda laserkeilauksen avulla tarkkoja kolmiulotteisia malleja Kheopsin pyramidista. ”i”-merkillä merkitty alue osoittaa nyt löydetyn tilan sijainnin.

© Procureur, S. et al. Nature Communication

Tutkijat löysivät Kheopsin pyramidista toisen salaisen huoneen jo vuonna 2017 ja kertoivat tuolloin epäilyksistään, että myös pyramidin pääsisäänkäynnin yllä saattoi olla tyhjä tila. Epäilylle on saatu nyt vahvistus.

Tilan olemassaolo on varmistettu hyödyntämällä useita eri tutkimusmenetelmiä, kuten ultraääntä, maatutkaa ja infrapunalämpökuvausta, joka muuttaa kohteen infrapunalämmön kuviksi.

Tutkijoiden tärkein työkalu oli kuitenkin hiukkasilmaisin, joka rekisteröi myoni-alkeishiukkasia. Myoneita muodostuu, kun avaruudesta peräisin oleva, suurienergiaisista hiukkasista koostuva kosminen säteily osuu Maan ilmakehään ja hajoaa. Elektronien kaltaiset mutta huomattavasti raskaammat myonit läpäisevät pehmeää materiaalia, kuten ihoa ja kudoksia, mutta imeytyvät tietyssä määriin koviin materiaaleihin, kuten kiveen.

Salainen huone Kheopsin pyramidissa, skanneri.

Tutkijat porasivat seinään äärimmäisen ohuita reikiä ja kuvasivat tilaa niiden kautta tarkastuskameralla eli endoskoopilla.

© Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt

Tutkijat havaitsivat suuria myonikeskittymiä tietyissä paikoissa pyramidin alla ja sivulla, mikä osoitti, että hiukkaset olivat päässeet etenemään suhteellisen vaivatta kivien läpi tyhjän tilan vuoksi. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa myonien avulla on pystytty luomaan tilasta kattava kokonaiskuva vain muutamien senttimetrien virhemarginaalilla.

Tutkimus voitiin myös suorittaa kajoamatta lainkaan itse pyramidiin.

Tutkijat erimielisiä tilan tarkoituksesta

Tutkijat eivät ole käyneet itse huoneessa, mutta siitä on saatu kuvia kuusi millimetriä leveällä tarkastuskameralla, jota on ujutettu tilaan kivien lomasta. Kuvissa näkyy käytävä, jossa on kolmion muotoinen katto. Tilan perällä on kaksi suurta kalkkikiveä, jotka näyttäisivät peittävän käynnin toiseen huoneeseen.

Tutkimuksiin osallistunut Münchenin Teknillisen yliopiston professori Christian Grosse toteaakin seuraavan kysymyksen olevan nyt, mitä näiden kivien takana ja kammion alla piilee.

Tutkimukseen osallistunut ranskalainen fyysikko Sébastian Procureur arvelee, että egyptiläiset ovat saattaneet testata kammion avulla erityisen kolmion muotoisen kattorakenteen kantavuutta. Tällaista koekammiota ei ole löydetty muualta pyramidista, mutta samaa kattorakennetta on käytetty siinä monin paikoin.

Brittiläinen Swansean yliopiston egyptologi Reg Clark, joka ei itse ollut mukana tutkimuksessa, kommentoi löytöä kriittisemmin.

”Näkemykseni mukaan pienen vinokattoisen käytävän tarkoitus on ollut keventää pyramidin alkuperäiseen sisäänkäyntiin kohdistuvaa painoa. Sieltä tuskin tehdään enempiä suuria löytöjä”, hän sanoo.

Salainen kammio Kheopsin pyramidissa.

Endoskoopilla saaduissa kuvissa näkyy erityinen kattorakenne. Suuret, toisiaan vasten kallistuvat kivipaadet tekevät rakenteesta vakaan.

© Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt