Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
The king's two daggers, from the tomb of Tutankhamun (c.1370-52 BC)

Käytettiinkö Egyptissä rautaa?

Pronssi ja kulta olivat yleisiä Egyptissä, mutta rautaa pidettiin ruhtinaallisena aarteena.

Yksi vuonna 1323 eaa. kuolleen farao Tutankhamenin haudasta löytyneistä aarteista oli veitsi, jossa oli ­rautainen terä. Rautaesineet ovat muinaisissa egyptiläi­sissä muinaishaudoissa ­kuitenkin hyvin harvinaisia.

Egyptiläiset eivät osanneet itse rikastaa rautaa malmista, ja he saivat rautaa vain yhdestä lähteestä: maan pinnalle pudonneista meteoriiteista.

Jotkut meteoriitit sisälsivät puhdasta rautaa, jonka egyptiläiset sepät erottivat kivestä ja takoivat työkaluiksi.

Meteo­riitit ovat kuitenkin hyvin harvinaisia ja vain kuusi prosenttia niistä sisältää rautaa, joten rauta oli Egyptissä hyvin harvinaista.

Siksi Tutankh­amenin ­veitsen kaltaiset rautaesineet olivat erittäin kallisarvoisia, ja egyptiläiset saattoivat hyvinkin pitää meteoriitteja jumalten lahjana faraolle.

Muinaiset egyptiläiset olivat kuitenkin erittäin taitavia työstämään pehmeämpiä metalleja. He osasivat valmistaa pronssia sekoittamalla kuparia ja tinaa, ja useimmat aseet ja työkalut olikin valmistettu pronssista.

Egyptissä oli myös satoja kultakaivoksia, ja egyptiläiset uskoivat kullan olevan auringonjumala Ran ihoa. ­Kultaa oli saatavilla runsaasti, ja siitä tehtiin muun muassa koruja, amuletteja, naamioita ja koriste-esineitä.

Hopea sen sijaan oli Egyptissä ­harvinaista, ja jotkut pitivät sitä siksi kultaakin arvokkaampana. Egyptiläiset oppivat rikastamaan rautaa vuoden 500 eaa. tienoilla, ja Egypti siirtyi pronssikaudesta rautakauteen.