Poliisit seurasivat miesten hiekkaan jättämiä jälkiä ja löysivät pian luolan, jonka suuaukko oli lukittu suurella rautaovella. Luolan edustalla oli faraoita kuvaavia, vanhoilta vaikuttavia patsaita.
Oven takaa paljastui tila, joka vaikutti muinaiselta hautakammiolta. Se koostui kolmesta huoneesta, jotka olivat täynnä muinaisesineitä.
Paikalle kutsuttiin Egyptin turismista ja muinaismuistoista vastaavan ministeriön arkeologit, jotka joutuivat järkytyksekseen toteamaan, että sekä esineet että koko hautakammio olivat väärennöksiä.
Kammiota kävi tutkimassa myös Egyptin muinaismuistoista vastaavan neuvoston johtaja Mostafa Waziri. Hänen mukaansa maallikon silmin kammio saattoi vaikuttaa aidolta, mutta väärennöksissä oli kuitenkin puutteensa. Esimerkiksi seinillä oli maalauksia, jotka liittyvät sekä Egyptin vanhaan valtakuntaan (noin 2686–2181 eaa.) että uuteen valtakuntaan (noin 1550–1069 eaa.).
Waziri ei ollut sinänsä yllättynyt siitä, miten valtavan vaivan huijarit ovat nähneet hautakammion rakentamiseksi ja esineiden valmistamiseksi. Egyptiläisiä muinaisesineitä myydään nimittäin vuosittain laittomasti kymmenien miljoonien eurojen arvosta.
”Niin kauan kuin on ahneita ihmisiä, on myös huijareita”, Waziri totesi egyptiläiselle CBC-kanavalle.
Huijareille löytyy myös sympatiaa
Monet egyptiläiset ovat kuitenkin jo ilmaisseet myötätuntoa huijareita kohtaan, sillä näiden nähdään vain jymäyttäneen vihattuja mustan pörssin kauppiaita, jotka rikastuvat varastamalla ja salakuljettamalla maasta pois kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokasta omaisuutta.
Viranomaisetkaan eivät ole yksimielisiä siitä, miten vakavana rikoksena muinaisesineiden väärentämiseen tulisi suhtautua.
Väärennetty hautakammio ja sieltä löydetyt esineet on joka tapauksessa jo tuhottu, ja huijareista on annettu koko maan laajuinen pidätysmääräys.