Huhut velloivat muinaisessa Egyptissä: rakennusmestari oli kuningattaren rakastaja

Egyptiläinen virkamies Senenmut eteni 1400-luvulla eaa. raketin lailla urallaan kuningatar Hatšepesutin hovissa. Arkeologinen löytö paljastaa, että kuningatar arvosti hänessä myös muitakin kuin ammatillisia kykyjä.

Senenmut ja Hatšepesut.

3 500 vuotta vanha graffiti lähellä Hatšepesutin temppeliä paljastaa kuningattaren ja virkamiehen suhteen.

© Wikimedia Commons

Arkeologit kohtasivat hämmentävän näyn vuonna 1900 naispuolisen farao Hatšepesutin kuolintemppelin kaivauksissa Thebassa.

Jumalten kuvien ja faraon saavutuksia kuvaavien komeiden friisien seasta löytyi reliefi, joka näytti kuvaavan jotakuta aivan tavallista egyptiläistä. Vaatimaton hahmo istui kyykyssä, ja reliefin sivuun oli kaiverrettu nimi Senenmut.

Arkeologit tiesivät sen nimisen miehen toimineen temppelin rakennusmestarina, mutta hänen nimensä ja kuvansa löytyminen seinästä oli varsin yllättävää.

Muinaisessa Egyptissä faraota pidettiin paitsi ylhäisenä myös suorastaan jumalallisena, ja tavallisen kuolevaisen kuva kuolintemppelin seinässä oli jo lähestulkoon jumalanpilkkaa.

Mikä oikein oli tehnyt tästä miehestä niin poikkeuksellisen, että hänet oli ikuistettu pyhään rakennukseen?

Vain viisi prosenttia osasi lukea

Senenmut ei vaikuta syntyneen suurmieheksi. Hänen vanhempansa kuuluivat ilmeisesti ylempään keskiluokkaan, eikä heistä jäänyt jälkeen muuta kuin poikansa kustantama hieno hautapaikka.

Senenmut ja Hatšepesutin tytär.

Arkeologit ovat löytäneet useita patsaita, joissa Senenmut on kuvattu Hatšepesutin tyttären kanssa.

© José Luiz Bernardes Ribeiro

He olivat kuitenkin riittävän vauraita kouluttamaan poikansa, joten tämä oppi lukemaan ja kirjoittamaan. Se oli merkittävä etuoikeus, sillä vain noin viisi prosenttia tuon ajan egyptiläisistä oli luku- ja kirjoitustaitoisia.

Senenmut sai opintojensa ansiosta toimen hovin virkamiehenä, luultavasti farao Thutmosis II:n alaisena.

Farao kuoli vuonna 1479 eaa., jolloin hänen poikansa Thutmosis III oli vasta kaksivuotias. Pojan äiti, kuningatar Hatšepesut käytti tilaisuuden hyväkseen ja nousi itse valtaan.

Hatšepesut nimitti ensin uudet kenraalit, papit ja virkamiehet ja julisti sitten itsensä faraoksi.

Hatšepesutin kruunauksen jälkeen Senenmut alkoi edetä vauhdilla urallaan, ja pian hänestä tuli korkea-arvoinen imi-r pr wr, joka muun muassa vastasi kuninkaallisen talouden elintarvikevarastosta.

Pian Senenmutista tuli myös Hatšepesutin suosikkiarkkitehti.

Graffitissa hahmo, jolla on päässään faraoiden käyttämä peruukki, on yhdynnässä miehen kanssa.

Hänen töitään ovat Hatšepesutin kuolintemppelin lisäksi Luxorissa Karnakin temppelin sisäänkäyntiä koristavat neljä suurta obeliskia.

Niiden pystyttäminen on ollut merkittävä saavutus, sillä obeliskien oli määrä olla Egyptin korkeimmat, ja niiden aihiot oli louhittava kalliosta yhtenä kappaleena.

Egyptologit ovat selvittäneet, että Hatšepesut paitsi uskoi Senenmutille vastuun arvokkaista rakennuksista myös värväsi hänet tyttärensä Neferuren yksityisopettajaksi. Senenmutia ja Neferurea kuvaavat peräti kuusi patsasta kertovat siitä, että he ovat olleet läheisiä.

Graffiti paljastaa lemmenleikit

Hatšepesutin ja hänen alaisensa välinen poikkeuksellisen tiivis suhde on herättänyt epäilyksiä, että heidän välinsä eivät olleet vain ammatilliset.

Epäilysten tueksi on löytynyt myös todistusaineistoa.

Senenmutin tiedetään esimerkiksi pysyneen naimattomana ja lapsettomana koko ikänsä, mikä oli epätavanomaista hänen asemassaan olleelle miehelle.

Hatšepesutin temppeli.

Senenmut vastasi myös Karnakin temppelin vaikuttavan sisäänkäynnin rakentamisesta.

© Shutterstock

Hautakammio oli Senenmutin mestariteos

Thebassa sijaitsevaa kuningatar Hatšepesutin kuolintemppeliä pidetään yhtenä muinaisen Egyptin vaikuttavimmista rakennuksista.

Senenmutin siviilisääty käy ilmi muun muassa hänen hautakammiostaan löytyneistä kivitauluista ja kuolleiden kirjasta, joissa hänet kuvataan vanhempiensa kanssa eikä suinkaan vaimon kanssa, mikä muuten olisi ollut tapana.

Ratkaiseva todiste Senenmutin ja Hatšepesutin suhteen laadusta löytyi lopulta, kun arkeologit tutkivat erästä kuolintemppelin tyhjää hautakammiota. Sen seinällä oli varsin karkea piirros, joka oli mahdollisesti jonkun rakennustyöntekijän käsialaa, sillä kammiota oli todennäköisesti käytetty rakennustöiden aikana työläisten taukotilana.

Graffitissa näkyy henkilö, jolla on päässään faraoiden suosima peruukki, yhdynnässä miehen kanssa. Faraohahmolla on leveät hartiat ja litteä rinta – juuri samaan tapaan kuin miten Hatšepesut halusi itsensä kuvattavan.

Miehellä puolestaan on rakennusmestareiden perinteinen päähine, mikä viittaisi hahmon kuvaavan Senenmutia.

Senenmut katosi jäljettömiin

Ei tiedetä, miten kauan suhde kesti, mutta kun Hatšepesut kuoli vuonna 1458 eaa. noin 50-vuotiaana, Senenmut oli kadonnut.

Virkamiehen kuolemasta ei löydy merkintöjä, eikä hänen muumiotaan ole koskaan löydetty.

Egyptologit voivatkin vain arvailla tapahtumien kulkua, ja teorioita on monia. Kenties suhdetta ei katsottu hovissa hyvällä ja Senenmut sai lähteä. Toiset uskovat kuningattaren pojan ja hallitsijakumppanin Thutmosis III:n alkaneen pitää Senenmutia vihollisenaan ja hankkiutuneen tästä eroon.

Thutmosis III halusi joka tapauksessa aloittaa kautensa puhtaalta pöydältä, kun hän nousi valtaan äitinsä kuoltua, ja hän yritti saada tämän nimen poistetuksi rakennuksista ja muistomerkeistä kaikkialta Egyptistä.

Senenmutinkin vielä keskeneräistä hautakammiota turmeltiin.

Senenmutin nimi jäi kuitenkin elämään kuolintemppelin seinään ikuisena todisteena naisfaraon ja hänen alaisensa välisestä suhteesta.