Hiukset suittiin rasvalla

Muumioiden tutkimukset osoittavat, että muinaiset egyptiläiset pitivät kuontalonsa kunnossa rasvalla.

Muotitietoiset egyptiläiset käyttivät aikaa ja vaivaa hiustenmuotoiluun.

Muinaisille egyptiläisille oli tärkeää, että kampaus oli kunnossa jopa kuoleman jälkeen, ja kutrit pantiin ojennukseen rasvapohjaisella ”geelillä”. Näin kertoo tuore tutkimus, jonka on tehnyt arkeologi Natalie McCreesh Manchesterin yliopistosta.

McCreesh kollegoineen tutki hiusnäytteet 18 muumiolta. Vanhin muumioista oli noin 3 500 vuotta vanha, ja valtaosa niistä oli noin 2 300 vuoden takaa ajalta, jolloin Egyptiä hallitsivat kreikkalais-makedonialaiset faraot.

Muumioiden hiusten elektronimikroskooppitutkimuksissa havaittiin, että puolet näytteistä sisälsi jälkiä rasvaisesta aineesta, jota egyptiläiset olivat käyttäneet hiustensa muotoilemiseen.

Eri aikakausien muumioista voidaan nähdä, että egyptiläiset suosivat taidokkaita kampauksia. Apuna käytettiin jonkinlaista muotoiluainetta.

McCreeshin mukaan rasvaa löytyi sekä varta vasten balsamoiduista muumioista että niistä, jotka olivat säilyneet luontaisesti, kun ne oli haudattu kuivaan hiekkamaahan.

Hän uskoo, että egyptiläiset käyttivät rasvaista ainetta taidokkaiden kampausten tekemiseen eläessään ja että sitä käytettiin myös balsamoinnissa ruumiin hiusten muotoiluun. McCreeshin mukaan hiukset ilmeisesti käsiteltiin erillisenä osana balsamointia, sillä hiuksista ei löydetty muita ruumiiden balsamoinnissa käytettyjä aineita.

Tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, mitä egyptiläisten käyttämä ”hiusgeeli” tarkalleen ottaen sisälsi.