Haudasta löytyi tuntematon kuningatar

Tšekkiläisten arkeologien tekemä yllättävä löytö voi antaa uutta tietoa Egyptin ensimmäisten pyramidien rakentajista.

Kuningatar Khentakawess löytyi

Prahan Kaarlen yliopiston arkeologit ovat löytäneet Egyptistä aiemmin tuntemattoman kuningattaren hautakammion. Hauta sijaitsee Egyptin 5. dynastian aikana hallinneen farao Neferefren (Raneferefin, 2460–2458 eaa.) hautakompleksissa Abusirissa lähellä Kairoa. Kammiosta johtaa kuilu lähelle Neferefren pyramidia.

”Haudan sijainti viittaa siihen, että kyseessä on Neferefren puoliso”, sanoo kaivausten johtaja Miroslav Bárta. Hautakammion seinäkirjoituksissa lukee, että vainaja on "kuningatar Khentakawess ja kuninkaan äiti". Tutkijoiden mukaan hän oli ennen tätä hauta­löytöä tuntematon myös paikallisille historiantutkijoille.

Farao Neferefren vaimo

Khentakawessin oletettu puoliso Neferefre oli yksi ensimmäisiä muinais­egyptiläisiä pyramideja rakentaneista faraoista. Hänet tunnetaan kesken jääneestä pyramidista Abusirissa, jonne hänet on haudattu.

Kuka kuningatar Khentakawess III oli?

Khentakawess III oli ilmeisesti farao Neferefren puoliso. Neferefre hallitsi noin 4 450 vuotta sitten. Khentakawess oli ilmeisesti vuoden 2400 eaa. paikkeilla vajaan vuosikymmenen hallinneen farao Menkauhorin äiti.

Arkeologit ovat löytäneet kuningattaren haudasta useita pieniä patsaita sekä kalkkikivisiä miniatyyriastioita. Kuva: AFP/Scanpix