Tutkimus on julkaistu artikkelina Nature-tiedelehdessä. Siinä Saksan arkeologisen instituutin tutkijat kertovat, että kädet ovat 11 mieheltä ja yhdeltä naiselta ja että ne ovat olleet hautaan laitettaessa ”pehmeitä ja joustavia”, mikä viittaa siihen, että ne on katkaistu joko ennen rigor mortiksen eli kuolonkankeuden alkamista tai sen päätyttyä. Jos kädet on katkaistu eläviltä vihollisilta ennen kuolonkankeutta, katkaisu on tehty seremonian aikana tai juuri ennen sitä.
Tutkijoiden mukaan on kuitenkin todennäköisempää, että kädet on katkaistu aiemmin ja asetettu hautoihin kuolonkankeuden päätyttyä.
Lisäksi tutkimuksissa kävi ilmi, että kaikki kädet olivat oikeanpuolisia käsiä ja että ne oli kaikki katkaistu ranteesta samasta kohdasta. Se viittaa siihen, että katkaiseminen on tapahtunut suunnitellusti ja sillä on ollut tietty tarkoitus.
Tutkijoiden mukaan kädet ovat todennäköisesti leikattu irti faraon vihollisilta, mahdollisesti sotavangeilta. Kädet oli asetettu kuoppiin ”sormet levitettyinä ja kämmenpuoli alaspäin”, mistä tutkijat ovat päätelleet, että käsiä on esitelty seremoniassa, jolla on korostettu faraon mahtia.
Perinne jäi elämään
Tutkijapiireissä on pitkään ollut vallalla käsitys, että hyksot esittelivät egyptiläisille tavan ottaa vihollisiltaan fyysisiä voitonmerkkejä. Näin on päätelty siitä, että kuvauksia irti leikatuista käsistä alkaa esiintyä juuri hyksojen valtakauden aikana.
Hyksot tulivat Levantista nykyisen Syyrian alueelta, ja he valloittivat suuria osia Egyptistä 1600-luvulla eaa. ja perustivat oman dynastiansa. Hyksot olivat ensimmäiset vieraat valloittajat Egyptissä, mutta he hallitsivat vain maan pohjoisosaa ja kävivät käytännössä koko ajan sotaa perinteisten faraoiden kanssa, jotka hallitsivat edelleen Thebassa Etelä-Egyptissä.
Farao Ahmose I lopulta karkotti hyksot noin 1530 eaa., mistä alkoi Egyptin kukoistuksen aikakausi, Uusi valtakunta. Kirjoitukset ja kuvat katkaistuista käsistä kuitenkin jatkuivat, mikä viittaa siihen, että egyptiläiset omaksuivat tavan vanhoilta valloittajilta.