Ayman Damarany
Egyptisk bryggeri fra Narmers tid

Egyptistä löytyi valtava olutpanimo

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat tehneet huomattavan löydön Abydoksessa. Farao Narmerin yhdistettyä Ylä- ja Ala-Egyptin maassa alettiin panna olutta valtavassa mittakaavassa.

Arkeologit ovat tienneet, että faraoiden Egyptissä rakastettiin olutta, mutta löytö hätkähdyttää silti. Amerikkalaistutkijat löysivät Luxorin läheltä sijaitsevasta Abydoksesta hämmästyttävän suuren panimon.

”Panimossa tuotettiin olutta teollisessa mittakaavassa. Se on ainutlaatuista tuolle ajalle. Panimossa pystyttiin valmistamaan tuhansia litroja olutta”, arkeologi Matthew Adams New Yorkin yliopistosta kertoo.

Abydos sijaitsi pitkällä etelässä

Abydos oli pyhä kaupunki faraoiden Egyptissä. Sinne haudattiin ensimmäisten dynastioiden hallitsijat.

© Shutterstock, Historie

Muinainen olut oli paksua

Adamsin ryhmä on kaivanut esiin kuusi kahdeksasta rakennuksesta. Jokaisessa niissä oli 40 suurta sammiota oluenvalmistukseen.

Nyt sammioista ovat jäljellä enää jalustat. Farao Narmerin (n. 3100 eaa.) aikana suurissa sammioissa kuitenkin kupli olut, ja suuri joukko työläisiä tarvittiin pitämään tulta niiden alla ja täyttämään ne vedellä ja viljalla. Paksun massan annettiin käydä niin, että syntyi alkoholia.

Arkeologit löysivät suuren kasan olutruukkuja faraoiden ajalta läheltä teollisuuslaitoksen itäistä sisäänkäyntiä.

© Robert J. Fletcher for Abydos Archaeology

Olutta juotiin hautajaisissa

Sitten olut oli valmista kaadettavaksi pienempiin astioihin. Arkeologit ovat löytäneet muinaisesta panimosta tuhansia saviruukkuja, joissa olutta on säilytetty.

Olutta juotiin suuria määriä muun muassa kuninkaallisissa hautajaismenoissa, Matthew Adams arvelee.