Ahmed Gomaa Xinhua/Xinhua/Ritzau Scanpix
Egyptin vanhin muumio Hekashepes

Egyptin vanhin muumio löytyi

Egyptiläiset arkeologit tekivät 15 metriä syvästä kuilusta merkittävän löydön: täysin koskemattomassa hautakammiossa oli 4 300 vuotta vanha muumio. ”Tämä on kerrassaan uskomatonta”, arkeologi kuvailee.

Egyptiläiset arkeologit ovat viime vuosina tehneet laajamittaisia kaivauksia muinaisen Egyptin pääkaupungin Memfisin hauta-alueella Sakkarassa.

Nyt arkeologit ovat löytäneet alueelta kuitenkin jotain hyvin erikoista: 15 metriä syvässä kuilussa oli koskematon hautakammio ja kenties vanhin Egyptistä tähän asti löytynyt muumio.

”Tämä on ehkä vanhin, kokonaan säilynyt Egyptistä löydetty muumio.” Arkeologi Zahi Hawass

Kuilu sijaitsee lähellä Egyptin farao Djoserin porraspyramidia, joka rakennettiin noin 2650 eaa. ja joka on todennäköisesti maailman vanhin kivipyramidi.

Muumio oli vauras ja merkittävä henkilö

4 300-vuotias muumio oli eläessään Hekashepes-niminen merkittävä egyptiläismies. Hänet oli haudattu 25 tonnia painavaan kalkkikivisarkofagiin, joka oli suljettu laastilla.

”Työnsin pääni sisään nähdäkseni, mitä sarkofagissa oli, ja näin upean muumion, joka oli kauttaaltaan päällystetty lehtikullalla”, kertoi Egyptin entinen muinaismuistoministeri, arkeologi Zahi Hawass.

Kulta korostaa miehen vaurautta, samoin hänelle hautaan rinnan päälle asetettu upea koru.

Hekashepes ei ollut itse kuninkaallinen, mutta hänellä saattoi olla jokin yhteys faraoon.

Arkeologit löysivät alueelta myös neljä muuta hautaa, joissa oli merkittävissä asemissa olleiden ihmisten muumiot.

Djoserin porraspyramidi

Djoserin 4 500 vuotta vanha porraspyramidi avattiin jälleen yleisölle 14 vuoden kunnostustöiden jälkeen vuonna 2020.

© Creative Commons

Suurimmassa niistä oli Khnumdjedef-niminen mies, joka toimi ”viranomaisten valvojana ja aatelisten neuvonantajana” viidennen dynastian viimeisen faraon, Unasin, hallintokaudella.

Toiseksi suurin hauta oli Meri-nimisen miehen, joka oli ”palatsin suuren johtajan avustaja ja salaisuuksien haltija”. Kaksi muuta hautaa olivat papin ja tuomarin.

Alueelta löydettiin myös monia hienoja patsaita samalta aikakaudelta kuin löydetyt haudat.

Muumioita ei ole vielä juurikaan esitelty julkisuudessa, ja ne saavat jäädä alkuperäiseen lepopaikkaansa vielä joksikin aikaa.

Video: Katso ensimmäiset kuvat vanhimmasta muumiosta

Video