Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

Egyptin Pompeji on tiedon kultakaivos

Arkeologit kaivavat Luxorin kaupungin ulkopuolella esiin Atenin muinaista kaupunkia, joka on suurin tähän asti löydetty egyptiläiskaupunki. Se sisältää vähintään yhtä paljon tietoa kuin Pompeji aikanaan.

”Kadonnut kaupunki on tärkein arkeologinen löytö sitten Tutankhamenin haudan löytymisen. Kaupunki antaa meille runsaasti tietoa tavallisten egyptiläisten elämästä”, sanoo professori Betsy Bryan yhdysvaltalaisesta Johns Hopkinsin yliopistosta.

Kaivaukset alkoivat viime syyskuussa, ja tähän mennessä on löydetty esimerkiksi leipomo, sepän paja, yksityiskoti, lasipajoja ja hallintorakennuksia, eivätkä kaivaukset ole suinkaan vielä ohi.

Aten oli Tutankhamenin isoisän, farao Amenhotep III:n (1391-1353) aikainen suurkaupunki (1391–1353 f.Kr.). Egypti oli tuolloin vahva ja mahtava valtakunta. Kuuluisa egyptologi Zahi Hawass kutsuukin Atenia ”kadonneeksi kultaiseksi kaupungiksi”.

Atenin haudat eivät näytä tulleen ryöstetyiksi, joten arkeologit odottavat löytävänsä suurimmista haudoista kultaa ja muuta arvokasta.

© Xinhua via www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Luvassa kulta-aarteita

Hawassin mukaan kyseessä on sensaatiomainen löytö, sillä aikojen saatossa lukemattomat arkeologit ovat etsineet kaupunkia, mutta turhaan. Amenhotepin pojan Akhenatenin aikana kaupunki hylättiin, mutta se nousi uudelleen loistoonsa Tutankhamenin aikana. Atenissa oli asutusta 600-luvulle eaa. asti, jonka jälkeen se katosi autiomaan hiekkaan.

Hyvin säilyneiden seinien lisäksi kaupungista on löydetty sormuksia, upeasti koristeltua keramiikkaa ja amuletteja. Arkeologien mukaan odotettavissa on vieläkin hienompia löytöjä hiljattain paikallistetulta kaupungin hautausmaalta. ”Tutkimusryhmä odottaa löytävänsä koskemattomia hautoja täynnä arvoesineitä”, ryhmän tiedotteessa sanotaan.

Katso video Atenin kaivauksista:

Video