Egyptin nuorikot kahmivat hopeaa ja viljaa

Kun egyptiläinen nainen meni naimisiin, hän ei haaveillut ikuisesta rakkaudesta eikä uskollisuudesta vaan kylmästä käteisestä. Näin voi päätellä 2 500 vuotta vanhasta avioehdosta.

Egyptiläiset naiset eivät myyneet itseään halvalla

Kun egyptiläiset naiset menivät naimisiin, he edellyttivät tulevalta aviomieheltään vaurautta ja taloudellista vakautta. Chicagon yliopistossa esillä oleva 2,4 metriä pitkä kirjoituskäärö paljastaa, että egyptiläisnaiset halusivat turvata elantonsa siinäkin tapauksessa, että avioliitto kariutuisi.

2 480 vuotta vanha asiakirja on täynnä aviomiehelle esitettyjä vaateita. Siinä muun muassa todetaan, että naisen on saatava hopeaa ja ”36 säkkiä viljaa joka vuosi lopun elämäänsä”, kertoo Chicagon yliopiston egyptologi Emily Teeter Atlas Obscura -sivustossa.

Kun naisella oli riittävästi rahaa ja ruokaa, hän ei ollut riippuvainen miehestään.

Avioliitto oli usein hyvä kauppa

Metrien mittaisen sopimuksen teettäminen maksoi naiselle 30 palaa hopeaa, mutta maksoi itsensä myöhemmin hyvin takaisin.

Egyptologi Janet H. Johnson sanoo, että avioehtosopimus oli usein laadittu naisen eduksi. Se antoi naiselle niin suuren taloudellisen riippumattomuuden, että hän pystyi tulemaan toimeen ilman miestäänkin.

Sopimuksen solmimiseksi naisen (tai miehen) oli lueteltava ehtonsa ääneen todistajien läsnäollessa ja kirjurin kirjoitettava ne muistiin ja käännettävä lakikielelle. Sen jälkeen avioliiton toinen osapuoli sai joko hyväksyä tai hylätä sopimusehdotuksen. Jos hän hyväksyi ehdot, sopimus oli lainvoimainen.

Myös naisilla oli oikeuksia

”Monikaan ei tiedä, että muinaisessa Egyptissä naisilla oli samanlaiset juridiset oikeudet kuin miehillä”, sanoo egyptologi Emily Teeter. Olipa naisen taloudellinen asema sitten mikä hyvänsä, hän pystyi vaatimaan avioehtosopimusta, nostamaan syytteen aviomiestään vastaan tai ottamaan avioeron.

Miehet olivat puhuttavissa ympäri

Toisessa avioehtosopimuksessa, joka on peräisin Siutin kaupungista, mies luettelee kaiken omaisuuden, joka hänen vaimollaan on avioliittoa solmittaessa. Asiakirjassa hän lupaa, että avioeron sattuessa hän korvaa tälle kaiken takaisin.

Janet H. Johnsonin mukaan asiakirja todistaa, että naisilla on hyvät neuvottelukyvyt:

”Luultavasti nainen ja hänen sukunsa ovat joutuneet painostamaan tulevaa aviomiestä ankarasti, jotta mies on suostunut sellaiseen sopimukseen.”